Președintelui Academiei Române are opinii despre cine e creștin și nu e, iar delimitarea o face în funcție de cine vrea biserici și cine vrea spitale.
Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, a spus despre Catedrala Mântuirii Neamului că ne așează în rând cu lumea. Și oricine pune în opoziţie catedrala faţă de alte instituţii, cum ar fi spitalele sau școlile, nu este creştin.
„Cei care contrapun catedrala altor construcții (instituții) nu sunt creștini și nu știu că cea mai înaltă școală și cea mai trainică sănătate nu sunt cele ale trupului, ci ale sufletului. Vindecarea odraselor umane de ignoranța minții (întunecimea) și de bolile trupești (suferința fizică) nu se face numai în școlile instituționalizate de stat sau numai în spitalele slujite de medici, ci și în biserici”, a spus Ioan-Aurel Pop.
Ioan-Aurel Pop se pune bine cu biserica. Cum explică lipsa școlilor și a spitalelor. Bineînțeles, prin lipsa de credință.
El spune că nu lipsa de școli și spitale este necazul nostru cel mare acum, ci golirea lor de profesori, de elevi suficienți și de medici. Iar neștiința de carte, abandonul școlar, analfabetismul funcțional, plecarea medicilor și asistenților medicali peste mări și țări nu se datorează prea multor biserici și nici credinței prea arzătoare.
Catedrala Mânturii Neamului este construită în proporţie de 95%, în ceea ce priveşte stadiul „la roşu”, însă, potrivit Patriarhiei Române, cea mai mare biserică din România mai are mult până să fie finalizată. Din anul 2011 de când a început construcția și până în prezent s-au cheltuit 110 milioane de euro.
Aproape în fiecare an au fost alocați bani de la bugetul de stat pentru catedrală. Excepție a făcut anul 2016, dar atunci s-au dat sume importante de bani de la bugetele primăriei capitalei și a celor de sector.
În 2011, s-au alocat de la bugetul de stat 10 milioane de lei, în 2012 – 19 milioane de lei, în 2013 – 24 milioane de lei, în 2014 – 47 milioane de lei, în 2015 – 25 de milioane de lei, iar în 2017 circa 25 de milioane de lei.
Sume importante au fost alocate de-a lungul anilor și de la bugetele locale. Doar în 2017, de la bugetul primăriei capitalei s-au dat pentru catedrală 19,5 milioane. Tot anul trecut, Primăria Sectorului 1 a alocat 20 milioane lei, iar Primăria Sectorului 5 a alocat si ea nouă milioane lei pentru catedrală.
În august 2018, Catedrala Mântuirii Neamului a mai primit încă 115,5 milioane de lei de la buget, în urma rectificării bugetare, prin Secretariatul General al Guvernului.