Noua tulpină de coronavirus ar putea să se transmită și la om. Cercetătorii spun că tipul coronavirusului acestor animale a pornit tot de la lilieci. Aceștia se luptă deja cu el în fermele din Statele Unite.
La fel ca și virusul care care a cauzat pandemia ce afectează acum întreaga lume, coronavirusul porcilor a pornit tot din China. Acesta este numit SADS-CoV, iar simptomele sunt diareea severă și vărsăturile, care duc la decesul porcinelor, potrivit Daily Star.
Potrivit sursei citate, riscul mare de infectare este pentru purcei. De asemenea, dacă ar izbucni un focar de infecție, efectele asupra pieței cărnii de porc ar fi devastatoare. Statele Unite ar fi direct afectate, în 2019 fiind al treilea producător de carne de porc la nivel global.
Îngrijorător este faptul că, oamenii de știință din Carolina de Nord au demonstrat că SADS-CoV este transmisibil și la om, acesta putându-se multiplica în căile respiratorii, ficatul și celulele din intestinele umane.
Conform sursei citate, SADS-CoV s-a răspândit până acum doar la porcine, fiind un ”alfacoronavirus” spre deosebire de SARS-CoV-2 care este un ”betacoronavirus”.
În cadrul unui studiu coordonat de profesorul Ralph Baric de la Universitatea din Carolina de Nord, a fost verificată posibilitatea ca noua tulpină de coronavirus să treacă la om.
”Mulți cercetători se concentrează pe potențialul emergent al betacoronavirusurilor precum SARS și MERS. De fapt, alfacoronavirusurile se pot dovedi la fel de importante – și pot ridica probleme mai mari pentru sănătatea umană, având în vedere potențialul lor de a sari rapid între specii” a spus profesorul Baric.
Mai multe celule sintetice au fost infectate, în cadrul acestui studiu, cu SADS-CoV și apoi au fost urmărite reacțiile. Oamenii de știință au descoperit că o gamă largă de celule de mamifere (inclusiv celule pulmonare și intestinale umane) pot fi infectate cu SADS-CoV. Spre deosebire de SARS-CoV-2, SADS-CoV se poate multiplica mai rapid în celulele intestinale, decât în plămâni.
”SADS-CoV este derivat din coronavirusurile de lilieci numite HKU2, care este un grup eterogen de viruși cu o distribuție la nivel mondial. Este imposibil de prezis dacă acest virus, sau o tulpină de lilieci HKU2 strâns legată, ar putea să apară și să infecteze populațiile umane”, a declarat Caitlin Edwards, de la Universitatea din Carolina de Nord, potrivit Stirileprotv.ro.