02 sept. 2020 | 15:33

De ce majoritatea virușilor mortali au apărut în China. Explicațiile experților

Sănătate
De ce majoritatea virușilor mortali au apărut în China. Explicațiile experților
De ce majoritatea virușilor mortali au apărut în China. Explicațiile experților

Organizația Mondială a Sănătății avea în vedere declararea unui nou tip de coronavirus identificat drept o amenințare globală, încă din 22 ianuarie, anul acesta. Acest lucru se întâmpla după ce numărul de decese din focarul din China creștea la 17, cu aproape 500 de persoane infectate cu boala respiratorie.

De ce majoritatea virușilor mortali au apărut în China

În ianuarie 2020, mai exact pe 22, treceau doar trei săptămâni de când autoritățile chineze alertau Organizația Mondială a Sănătății că are un focar de cazuri neobișnuite de pneumonie. O cantitate uimitoare de informații a fost acumulată în zilele următoare despre focar, cauzată de un nou virus care a sărit de la animale la oameni. Dar o cantitate frustrantă de informații rămâne și astăzi încă dincolo de puterea noastră de înțelegere.

Oamenii de știință și oficialii din domeniul sănătății publice din China, și nu numai, se străduiesc să încerce să afle mai multe despre virusul care s-a răspândit deja din orașul chinez Wuhan, unde se pare că a început focarul, în alte părți ale Chinei și în alte câteva țări, inclusiv Statele Unite. Cu toții avem mai multe întrebări decât răspunsuri. Dar iată câteva din ceea ce am aflat despre această nouă amenințare de boală.

De unde a apărut virusul

Oficialii din domeniul sănătății din China au urmărit multe dintre cazurile inițiale dintr-o piață de fructe de mare din Wuhan, un oraș din centrul Chinei, care a vândut și animale sălbatice pentru carne. Liderul unui comitet de experți care lucrează la focar a declarat că un tip de joc este sursa cea mai probabilă.

Virusul, numit provizoriu 2019-nCoV, este un coronavirus, din aceeași familie cu virusurile care au cauzat SARS și MERS. În general, se crede că acești viruși provin de la lilieci, dar se pot răspândi la alte animale înainte de a face saltul către oameni.

Izbucnirea SARS din 2002-2003, de exemplu, a fost urmărită înapoi la sivete de palmier și alte mamifere mici, în timp ce MERS sare de la cămile la oameni. Odată ce oamenii sunt infectați cu un virus, este posibil să-l transmită altor persoane, deși cât de ușor se poate răspândi printre oameni depinde de o serie de factori.

La 30 decembrie 2019, trei probe de lavaj bronhoalveolar au fost colectate de la un pacient cu pneumonie de etiologie necunoscută, o definiție de supraveghere stabilită în urma focarului SARS din 2002-2003, în spitalul Wuhan Jinyintan.

De ce majoritatea virușilor mortali au apărut în China. Explicațiile experților

De ce majoritatea virușilor mortali au apărut în China. Explicațiile experților

Testele PCR în timp real (RT-PCR) pe aceste probe au fost pozitive pentru pan-Betacoronavirus. Folosind secvențierea Illumina și nanopore, au fost dobândite secvențele genomului întreg al virusului.

Analizele bioinformatice au indicat că virusul avea caracteristici tipice familiei coronavirusului și aparținea liniei Betacoronavirus 2B. Alinierea secvenței genomului de lungime completă a virusului COVID-19 și a altor genomi disponibili ai Betacoronavirus a arătat că cea mai apropiată relație a fost cu tulpina de coronavirus de tip SARS-bat BatCov RaTG13, identitate 96%.

Izolarea virusului a fost efectuată cu diverse linii celulare, cum ar fi celulele epiteliale ale căilor respiratorii umane, Vero E6 și Huh-7.

Efectele citopatice (CPE) au fost observate 96 de ore după inoculare. Particulele tip coroană au fost observate la microscopul electronic cu transmisie (TEM) cu colorare negativă.

Infectivitatea celulară a virusurilor izolate ar putea fi complet neutralizată de serurile colectate de la pacienții convalescenți.

Șoarecii transgenici ACE2 umani și maimuța Rhesus provocată intranasal de acest virus izolează pneumonia multifocală indusă cu hiperplazie interstițială. Virusul COVID-19 a fost ulterior detectat și izolat în țesuturile pulmonare și intestinale ale animalelor provocate.

S-au prelevat probe post-mortem de la un bărbat în vârstă de 50 de ani, din Wuhan, din plămâni, ficat și inimă. Examenul histologic a arătat afectarea alveolară difuză bilaterală cu exudații fibromioxizi celulari.

Plămânul a prezentat descuamarea evidentă a pneumocitelor și a formării membranei hialine, indicând sindromul de detresă respiratorie acută (ARDS). Țesutul pulmonar a prezentat, de asemenea, exsudație celulară și fibromixoidă, descuamarea pneumocitelor și edem pulmonar.

Infiltratele inflamatorii mononucleare interstițiale, dominate de limfocite, au fost observate în ambii plămâni.

Celulele sincițiale multinucleate cu pneumocite mărite atipice caracterizate prin nuclee mari, citoplasmă granulară amfofilă și nucleoli proeminenți au fost identificate în spațiile intraalveolare, prezentând modificări virale de tip citopatic.

Nu au fost identificate incluziuni virale intranucleare sau intracitoplasmatice evidente.

La 20 februarie 2020, în China s-au raportat un total cumulat de 75.465 de cazuri COVID-19. Cazurile raportate se bazează pe sistemul național de raportare (SNR) între comisiile naționale și provinciale de sănătate.

Cât de ușor se poate răspândi acest virus

Experții nu știu încă exact, nici acum, după atâta vreme, modul de transmisie, sau cât de ușor se poate transmite, venind cu tot felul de supoziții, care mai de care mai debusolante. Multe dintre cazurile depistate inițial erau legate direct de piața din Wuhan. Dar unele dintre infecțiile ulterioare au fost în mod clar exemple de răspândire de la persoană la persoană.

Oficialii din domeniul sănătății sunt încrezători că există cel puțin o răspândire limitată de la persoană la persoană. Dar Organizația Mondială a Sănătății a ridicat, de asemenea, posibilitatea ca o transmisie continuă și susținută să fie transmisă, ceea ce înseamnă că virusul s-ar putea transmite cu ușurință de la o persoană la alta și apoi mai departe, ca în cazul gripei.

De ce majoritatea virușilor mortali au apărut în China. Explicațiile experților

De ce majoritatea virușilor mortali au apărut în China. Explicațiile experților

„O preocupare majoră este gama de severitate a simptomelor pe care le provoacă acest virus. Este clar că unii oameni sunt afectați și sunt infecțioși în timp ce prezintă doar simptome foarte ușoare sau, eventual, fără a prezenta simptome deloc (asimptomatice). Acest lucru poate masca adevăratele cifre infectate și amploarea transmiterii de la persoană la persoană. Este o problemă de urgență să rezolvăm acest lucru. „, declara la începutul pandemiei Jeremy Farrar, directorul Wellcome Trust.

De ce numărul de cazuri a crescut atât de repede

Nu există nicio contestație, numărul cazurilor a crescut brusc. Oficialii locali de sănătate din Wuhan confirmaseră 45 de cazuri, trei cazuri identificate „exportate” în Thailanda și Japonia. Până la începutul săpătmânii următoare au existat aproape 450 de cazuri confirmate în China.

Există câteva explicații posibile pentru vârf. Unul este că virusul se răspândește rapid singur. Pe măsură ce gradul de conștientizare cu privire la virus a crescut, iar autoritățile sanitare din întreaga China și din alte țări au început să țină cont, au început să investigheze cazurile de infecții respiratorii mai riguros.

Este posibil ca persoanele cu simptome să fie mai susceptibile de a solicita asistență medicală. În plus, cercetătorii au lansat public secvențele genetice ale virusului pe care l-au colectat, ceea ce permite un diagnostic concludent.

Există și factorul politic. Președintele chinez Xi Jinping declara că focarul „trebuie luat în serios” și că „comitetele de partid, guvernele și departamentele relevante de la toate nivelurile ar trebui să pună viața și sănătatea oamenilor pe primul loc”.

Acesta a fost văzut ca un semnal din partea liderului țării că oficialii ar trebui să fie transparenți cu privire la domeniul de aplicare al focarului, spre deosebire de restricționarea informațiilor.

În China au apărut mai mulți viruși mortali în ultimii ani, Sindromul respirator acut sever (SARS), gripa aviară și acum noul coronavirus (nCOV).

Motivul s-ar putea afla pe piețele aglomerate de alimente care prezintă orașe din toată țara, unde fructele, legumele, crabii păroși și carnea măcelărită sunt adesea vândute lângă șobolani de bambus, șerpi, broaște țestoase și civete de palmier.

Standurile din piețele aglomerate, gustul chinezesc pentru cărnile exotice și densitatea mare a populației din orașe creează condițiile pentru răspândirea infecțiilor zoonotice, spun experții. Relația dintre agenții patogeni zoonotici , cei de origine animală, și pandemiile globale nu este nouă.

Ciuma Justiniană (541-542 d.Hr.), Moartea Neagră, care a început în Europa în 1347, febra galbenă în America de Sud în secolul al XVI-lea, pandemia de gripă globală în 1918 și pandemiile moderne precum HIV / SIDA, SARS, și gripa H1N1 triple-reasortantă au un lucru în comun, organismele cauzale au venit la oameni de la animale.

„Oriunde există un amestec strâns de oameni și animale, în special manipularea nereglementată a sângelui și a altor produse corporale, așa cum se întâmplă de exemplu pe piețele de animale din China, există șanse mai mari de transmitere a unui virus de la animale la oameni și mutația acestuia de a se adapta la corpul uman.

De ce majoritatea virușilor mortali au apărut în China. Explicațiile experților

De ce majoritatea virușilor mortali au apărut în China. Explicațiile experților

Nu este doar China. S-a întâmplat oriunde în lume există amestecuri nereglementate de oameni și animale, fie sălbatice, fie domesticite. Să ne aducem aminte de focarul de Ebola în Africa. Acolo cimpanzeii sălbatici aveau boala. A intrat în oameni după ce aceștia au fost uciși și consumați. Piețele de animale sunt terenuri de reproducere, deoarece există un schimb liber de agenți patogeni între specii și mutații. ”, a declarat pentru The Indian Express de la Geneva un funcționar superior al OMS.

Ecologia infecțiilor, răspândirea

Cu o populație de aproape 1,4 miliarde și 50% din efectivele de animale din lume, ecologia Chinei prezintă un risc pentru boli emergente, mai vechi și noi care ar putea amenința China și restul lumii, spune agenția federală americană Centers for Disease Control și Prevenire (CDC).

Mai mult, rețeaua mondială în creștere de rute de călătorie aeriană crește dramatic riscul ca infecțiile să se răspândească rapid și potențialele pandemii care pot provoca boli, moarte și perturbări costisitoare ale comerțului global.

Epidemia SARS a început în noiembrie 2002 în provincia Guangdong din sudul Chinei și s-a răspândit în întreaga lume. Gripa aviară din diferite proveniențe, virusul continuă să mute, a fost raportată în mod repetat din China după primul focar de gripă aviară H7N9 din 2013.

În 2018, un pacient în vârstă de 68 de ani din provincia Jiangsu a fost infectat cu H7N4. Anul trecut, a existat un focar de gripă aviară H5N6 în Horgos, în regiunea îndepărtată a Xinjiangului.

În urma focarului de coronavirus din Wuhan, dr. Takeshi Kasai, director regional pentru Pacificul de Vest, OMS, a scris:

„Acest apel de trezire de Anul Nou ne reamintește să fim vigilenți împotriva SARS, a gripei aviare și la cauzele unor focare mai recente în regiune.

De ce majoritatea virușilor mortali au apărut în China. Explicațiile experților

De ce majoritatea virușilor mortali au apărut în China. Explicațiile experților

De fapt, două dintre ultimele patru pandemii de gripă au început în regiunea Pacificului de Vest – găzduind 1,9 miliarde de persoane și un punct fierbinte pentru focarele de boli infecțioase emergente și dezastre naturale. Acestea au fost amenințări care pun în pericol sănătatea și siguranța oamenilor și dezvoltarea economică … Este corect să ne întrebăm: suntem mai siguri de amenințările la adresa sănătății decât am fost acum un deceniu, în urma pandemiei de gripă H1N1? Sau decât eram atunci când SARS a apărut acum 17 ani? ”

 

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Blestemul filmului iubit de toți românii. Patru actori au murit în condiții stranii, după lansare
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro