Un cuplu din Franța a comandat online un pui de pisică de rasă, pentru care urmau să plătească la livrare 6.000 de euro. Cumpărătorii au aflat după câteva zile că le-a fost trimis un pui de tigru indonezian. Soții au depus plângere, descoperindu-se astfel o rețea care făcea trafic cu animale.
În 2018, doi soți din Le Havre, Franța, au decis să comande online puiul de pisică la care visau de mult. Este vorba despre o felină din rasa Savannah, un hibrid rezultat din încrucișarea pisicii domestice și felina serval, deținute legal în Franța. La câteva zile distanță de momentul când le-a fost livrat animalul, au descoperit că exemplarul pe care îl aveau în casă era, de fapt, un pui de tigru din Sumatra, o specie protejată, care nu poate fi animal de companie. Francezii au alertat autoritățile, care au pornit pe urmele vânzătorilor.
Ancheta a durat doi ani și s-a încheiat recent. În urma cercetărilor, polițiștii au descoperit o rețea de traficanți de animale. Conform publicației locale France Bleu, au fost arestate nouă persoane, inclusiv cuplul care a cumpărat așa-zisa pisică, sub acuzația de trafic de specii protejate. Cei doi soți au fost eliberați la scurt timp, întrucât s-a dovedit că nu aveau nicio vină. Celelalte șapte persoane au rămas în arest și s-a descoperit că li se mai aduc și alte acuzații din sfera criminalității organizate.
„Braconajul și comerțul ilicit cu produse cinegetice au cunoscut o intensificare dramatică în ultimul deceniu, alimentată de o creștere puternică a cererii globale de produse precum fildeșul de elefant, cornul de rinocer, oasele și pielea de tigru, lemnul de lux și pieile de reptile. Sărăcia, lipsa conștientizării, slaba detectare și nivelul scăzut al sancțiunilor se numără printre cauzele principale ale acestei situații”, transmite Comisia Europeană într-un comunicat.
„UE este gata să colaboreze cu partenerii săi pentru a opri această formă de trafic ilicit și a sprijini comunitățile afectate. Totuși, un lucru este deja clar: numai colaborând cu toții, printr-un angajament politic deplin, vom reuși să combatem criminalitatea care afectează animalele sălbatice”, a afirmat Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate/vicepreședinte al Comisiei.