În plină perioadă de pandemie de coronavirus, specialiștii vin cu noi date alarmante ce provoacă îngrijorare în Europa. După ce în primele săptămâni de toamnă temperaturile au avut valori cu mult peste media celor normale pentru perioada la care ne aflam, specialiștii spun că, începând de weekendul acesta, un val de aer polar va lovi Europa.
Astfel, temperaturile scăzute urmează să se înregistreze până la mijlocul săptămânii următoare, iar în cea mai mare parte a Europei vântul va bate cu putere. De asemenea, temperaturile vor coborî la valori cu cel puțin 10 grade, fiind mai reduse decât cele normale pentru această perioadă. În plus, cele mai scăzute valori se vor înregistra în Franța și Germania.
Pe întreg teritoriul țării, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână. Media temperaturilor va fi între 6 și 9 grade Celsius.
De asemnea, cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, cu o tendință ușor deficitară, local, în sud-vest. În majoritatea zonelor din țară, șansele de precipitații vor fi la 15%.
În toate regiunile, temperaturile medii ale aerului se vor situa ușor peste cele normale pentru această perioadă. Vremea începe să se răcească și temperaturile vor varia între 4 și 8 grade.
De asemenea, regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi ușor deficitar în regiunile vestice, sud-vestice și local în centru și la munte. În rest, va fi apropiat de cel normal pentru această săptămână. Este o perioadă în care nu va ploua semnificativ.
La nivelul întregii țări, mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele normale pentru această perioadă. Valorie termice medii vor varia între 4 și 8 grade Celsius în toată România.
De asemenea, cantitățile de precipitații se vor situa în general în jurul celor normale pentru acest interval, posibil să fie ușor deficitare în regiunile sudice. De altfel, șansele de precipitații sunt relativ scăzute, în 5 și 10%.
În prima decadă a lunii noiembrue, vremea va fi una închisă și umedă în majritatea regiunilor, iar depresiuni atmosferice succesive vor afecta țara noastră de la vest către est.
De asemenea, la munte își vor face apariția si primele ninsori mai consistente, dar numai la altitudini de peste 1800-2000 de metri.