Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a confirmat oficial, ieri seară, situația difcilă prin care trece România în contextul pandemiei de COVID-19. Raed Arafat împreună cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, au transmis noi măsuri anti-COVID-19. Printre acestea se numără și carantinarea anumitor localități care nu întrunesc condițiile de siguranță cu privire la numărul cazurilor de infectări cu noul coronavirus.
Explozia cazurilor de COVID-19 din țara noastră a îngrijorat autoritățile și cadrele medicale, astfel că au existat ședințe în urma cărora s-au stabilit noi restricții și măsuri anti-COVID-19. Raed Arafat a anunțat printre altele carantinarea anumitor localități și recarantinarea acelora în care numărul cazurilor a atins un nou record.
Una dintre condițiile principale pentru ca o zonă sau o localitate să fie carantinată este ca aceasta să depășească trei cazuri la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.
O altă restricție care este luată în calcul este aceea de a interzice desfășurarea evenimentelor, acolo unde incidența este mai mare de 1,5 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.
„Măsurile vor fi analizate în mod deosebit, dar nu ne limităm la acele măsuri: purtarea măştilor în spaţii închise, dar şi deschise, în mod deosebit în spaţiile publice unde există aglomeraţie şi este nevoie de portul măştii, carantinarea localităţilor care depăşesc 3 la mie în ultimele 14 zile şi, bineînţeles, luând în considerare dacă aici există focare sau nu, dacă este răspândire comunitară, atunci luarea în considerare a carantinării acestor localităţi, interzicerea evenimentelor precum nunţi, botezuri în zonele în care sunt cu incidenţa mai mare de 1,5 la mia de locuitori în ultimele 14 zile, închiderea sau sistarea activităţii restaurantelor în interior în zonele în care depăşesc incidenţa de 1,5.
De altfel, astea sunt decizii care au fost luate de Comitetul Naţional şi au fost luate şi prin hotărâre de guvern şi solicităm tuturor comitetelor judeţene şi comitetului municipiului Bucureşti să implementeze aceste măsuri acolo unde regula o impune”, a declarat Arafat.
Raed Arafat anunță controale aspre în instituțiile publice și private. Acolo unde se observă nerespectarea reglementărilor pentru cel puțin 30 de zile de la momentul constatării abaterii, se va inteveni cu suspendarea activității în lucru.
„Este în analiză şi posibilitatea implementării în curând a măsurii de închidere a activităţii sau mai bine zis a suspendării activităţii agenţilor care nu respectă reglementările, cel puţin timp de 30 de zile de la momentul constatării abaterii.
În zonele în care avem incidenţa de 1,5 la mia de locuitori recomandarea este ca toţi agenţii economici, inclusiv instituţiile publice şi private, să ia în considerare munca de la domiciliu, la distanţă şi acolo unde nu se poate, decalarea programului.
Acest lucru trebuie să devină o obligaţie la toate instituţiile din zonele care sunt afectate şi au incidenţa de 1,5 sau mai mare de 1,5 la mia de locuitori în ultimele 14 zile”, a spus Arafat.
Secretarul de stat în MAI și-a exprimat speranța vizavi de respectarea și conștientizarea regulilor de siguranță de către cetățeni și agenți economici, altminteri autoritățile vor fi nevoite să acționeze în consecință.
Șeful DSU a mai adus cunoștință asupra desfășurării evenimentelor religioase care vor fi permise doar în prezența persoanelor care au domiciliu sau rezidența în orașul în care are loc ceremonia. Această interdicție va evita transportul persoanelor din alte orașe, astfel oamenii nu vor mai putea sta mult timp în mijloacele de transport.
„Mai este o decizie luată, şi anume, referitor la organizarea sărbătorilor religioase şi care este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea, fără participarea persoanelor sau pelerinilor din alte localităţi.
Acest lucru este extrem de necesar, pentru că riscul major nu este numai participarea la faţa locului, riscul major este pe durata transportului în autocare.
Dacă se stă într-un autocar, într-o maşină sau mijloc de transport ore, este suficient să fie o singură persoană infectată ca să se întoarcă toţi cei care au călătorit cu mijlocul de transport infectaţi acasă. Acest lucru trebuie să fie limitat.
Sărbătorile se fac, doar că participanţii vor fi doar cei care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea respectivă”, a afirmat Arafat, potrivit digi24.