Bursa Română de Mărfuri a trimis un comunicat de presă prin intermediul căruia informează cetățenii că, la începutul anului, prețul la gaze s scăzut cu 38%, iar volumul tranzacționat în semestrul III a fost mai mare decât în primele șase luni.
Atât eliminarea prevederilor ordonanței 114, cât și liberalizarea prețurilor gazelor naturale și au avut efecte benefice pentru piața gazelor naturale la BRM în trimestrul III, tranzacțiile crescând puternic, iar prețurile fiind în scădere.
„Trendul ascendent al pieței de gaze naturale, trend pe care îl anticipăm odată cu dispariția prevederilor nefericite ale bine-cunoscutei OUG 114, a continuat în cursul trimestrului trei, cu evoluții pozitive mult accentuate ale celor doi principali indicatori: cantitățile tranzacționate și prețurile rezultate.
O analiză a graficelor celor doi indicatori, pe parcursul întregului an, arată foarte clar o tendință de revenire spre normalitate începând deja cu trimestrul doi, odată cu anunțarea anulării constrângerilor din amintita ordonanță, urmată de o accelerare accentuată a evoluției favorabile în cel de-al treilea trimestru, liber de orice impuneri de reglementare”, arată Bursa Română de Mărfuri.
Așadar, volumul de tranzacții încheiate pe platformele spot și forward ale BRM a depășit 36 de TWh la sfârșitul lunii septembrie, volumul trimestrului III depășind cu mult volumele adunate ale primelor două trimestre.
Principala cauză fiind liberalizarea piețelor și posibilitatea tranzacționării la prețuri reale, rezultate din din întâlnirea cererii cu oferta, ceea ce a sporit interesul pentru operațiuni în regim bursier. Prețurile medii ponderate pentru cantitățile livrate în acest interval au cunoscut o scădere accentuată, de la peste 105lei/Mwh la începutul anului, la 65-68lei/Mwh la nivelul lunii septembrie.
„O noutate a acestei perioade a constituit-o introducerea regimului GRP (gas release program), măsură lăudabilă în sine dar, în opinia noastră, numai un prim pas spre regimul normal bursier, acela de formator de piață (market maker). Noul regim însă, din punct de vedere al impunerii volumelor tranzacționate, este mai redus decât cel precedent, obligațiile de tranzacționare pentru participanții la piață fiind înlocuite cu cele de ofertare, obligații ce se concretizează extrem de rar în tranzacții efective.
Aceste lucruri ne îndreptățesc să afirmăm că dinamica pozitivă a volumelor tranzacționate se datorează liberalizării și creșterii maturității pieței, având ca protagoniști principalii jucători și, în mod special, producătorii. Demonstrația acestei afirmații este dată de volumele tranzacționate, mult mai mari decât cele impuse de regimul GRP”, se mai arată în raport.