Atunci când ni se face poftă de ceva, cercetătorii susțin că organismul nostru chiar are nevoie de acel ceva, fie el sărat sau dulce, nu este un simplu moft. Ce se întâmplă în corpul tău atunci când ai poftă de carne, ciocolată, fructe sau paste, vezi un pic mai jos.
Poftele de mancare îndreptate strict către anumite alimente indică anumite deficiențe în organism. Trimiterea unor astfel de mesaje creierului are rolul de a restabili echilibrul de minerale, vitamine sau chiar nivelul de energie al organismului.
Oricui i s-a întâmplat să i se facă dintr-o dată poftă de ceva de mâncare, fie că este vorba de carne, ciocolată, fructe sau paste. Specialiștii recomandă să ne facem aceste pofte, întrucât organismul nostru este deficitar în privința substanțelor care le aconține acele alimente.
Pofta de ciocolată este mai frecventă în rândul femeilor. Pofta bruscă de ciocolată explică o deficienţa de magneziu, care la rândul ei explică schimbările bruşte de dispoziţie ale persoanei respective. Dacă nu vreţi să vă compromiteţi silueta, cea mai indicată este ciocolata neagră pentru că are mai puţine grăsimi şi face bine și inimii.
”Dulciurile sunt alimente care creează dependenţă şi dacă mâncăm astfel de alimente, pofta reapare. Însă, dacă mâncaţi fructe, legume sau paste integrale, nu mai apare acea poftă irezistibilă de dulce’’, a declarat Gheorghe Mencinicopschi, expert în nutriţie. De asemenea, pofta de dulce mai este asociată şi cu instalarea diabetului de tip II.
Pofta de carne poate apărea din cauza gustului său plăcut, dar la fel de bine poate trăda şi o lipsă de proteine, mai ales dacă persoana respectivă face activităţi fizice şi intelectuale intense.
Potrivit specialiștilor, aceasta poftă poate indica o posibilă depresie. Carbohidraţii ajută la eliberarea serotoninei, hormonul fericirii, în organism, iar o dietă bogată în proteine şi săracă în carbohidraţi poate duce la schimbări de dispoziţie. Cele mai indicate sunt pastele integrale.
Pofta de nuci, migdale, alune poate fi generată de lipsa din corp a acizilor grași. Deficiența poate cauza boli de inimă, colesterol crescut, sau hipertiroidie.
,,Poate să indice carenţa şi necesitatea organismului de a-şi reechilibra aportul de acizi graşi esenţiali’’, a adăugat expertul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.
Pofta de ceva sărat indică că organismul tău stă prost la capitolul minerale. Femeile care au întotdeauna poftă de mâncăruri sărate au carenţe de calciu şi potasiu. Consumul de sodiu duce la o creştere temporară a nivelului de calciu din sânge, păcălind astfel organismul.
Pofta de fructe este semnalul lipsei de enzime, vitamine şi minerale. Fructele de mănâncă la 2 ore distanţă de orice masă. De asemenea, fructele pot înlocui una dintre mesele principale, preferabil cea de dimineață. De asemenea, fructele de pădure sunt cele mai indicate atunci când vine pofta de fructe.