Astăzi, 1 octombrie, este „Ziua Internațională a Medicului“, o zi stabilită pentru a recunoaște munca și contribuția medicilor în societate și comunitate. Acest eveniment anual comemorează, deopotrivă, și un progres în medicină. Vă vom prezenta, în continuare, 12 dintre numele celor ale căror descoperiri ne-au făcut nouă viața mai bună.
Astăzi, 1 octombrie, este „Ziua Internațională a Medicului“, o zi de miez de toamnă în care celebrăm numele celor care și-au dedicat trei sferturi din viață sau chiar mai bine învățării, pentru a ne fi „îngeri păzitori“, aici, pe Pământ.
Prin intermediul acestui material, transmitem respectul nostru acestor profesioniști care își dedică viața pacienților, salvând-o chiar, de multe ori, pe a acestora.
Din păcate, se vorbește foarte puțin despre această zi, comparativ cu alte evenimente care au loc anual, la această dată (de exemplu, Ziua Mondială a persoanelor Vârstnice). Cu toții am putut observa, cu atât mai mult în perioada pandemiei, cât de importantă este activitatea „eroilor din linia întâi“.
Începând din anul 1984, pe 1 octombrie se sărbătorește „Ziua Internațională a Medicului“. În continuare, vă vom prezenta 12 dintre aceia care au revoluționat sistemul medical. Bineînțeles că numărul lor nu se oprește aici! Prin munca lor ei au reușit să descopere lucruri care, astăzi, ne fac viața mai bună tuturor. Pe această cale, vă mulțumim!
1. Ana Aslan
Specialistă în gerontologie, Ana Aslan a fost un medic român care a descoperit importanța procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă, aplicând-o pe scară largă în clinica de geriatrie, sub numele de Gerovital. Ea și-a desfășurat experimentele pe un student care suferea o criză de artroză, iar descoperirea ei a fost una semnificativă și anume că procaina influențează pozitiv afecțiunea reumatică.
Ulterior, Aslan a continuat cercetările într-un azil de bătrâni și a inventat, în colaborare cu farmacista Elena Polovrăgeanu, produsul geriatric Aslavital. Acesta a fost introdus pe piață în anul 1980.
2. Victor Babeș
Cunoscut ca fondatorul școlii românești de microbiologie, Victor Babeș a scris, alături de Victor Cornil, primul tratat de bacteriologie din lume: „Bacteriile și rolul lor în anatomia și histologia patologică a bolilor infecțioase“, prin care a pus bazele moderne ale acestei științe.
De asemenea, el a făcut numeroase descoperiri care au avut un rol esențial în tratarea tuberculozei și a leprei.
3. Aurel Babeș
Aurel Babeș, nepotul lui Victor Babeș, a fost un medic român, doctor în medicină și profesor de anatomie patologică la Facultatea de Medicină din București. El s-a implicat activ în lupta împotriva cancerului, descoperind, în 1927, că prin examinarea frotiului citovaginal poate fi depistat cancerul genital feminin.
Anul următor, metoda a fost propusă și de morfopatologul grec Georgios Papanikolaou.
4. Ion Cantacuzino
Cunoscut și ca Ioan Cantacuzino, acesta a fost un medic și microbiolog român, fondator al școlii românești de imunologie și patologie experimentală, profesor universitar și membru al Academiei Române. El a inventat „metoda Cantacuzino“, care este folosită și astăzi împotriva holerei. Pe parcursul vieții, acesta a efectuat numeroase cercetări, având ca teme: vibrionul holeric, imunizarea împotriva dizenteriei și patologia scarlatinei.
Totodată, Ian Cantacuzino a susținut implementarea campaniilor antiepidemice, astfel că România a ajuns, încă din 1926, a doua țară din lume care a introdus vaccinul BCG.
5. Radu Deac
Radu Deac este considerat „cel mai important chirurg cardiac al ultimelor două decenii“ din România. El are la activ trei brevete americane pentru valve cardiace artificiale și multe brevete românești.
În anul 1983 a efectuat prima înlocuire de valvă cardiacă cu valvă biologică din România. Până în prezent, a realizat un număr impresionant de 10.000 de operații pe cord deschis, 5.000 de intervenții pe cord închis și 35 de transplanturi.
6. Corneliu E. Giurgea
De origine evreu, Corneliu E.Giurgea a fost un medic neurofiziolog român-belgian, care, de-a lungul timpului, a reușit să se impună ca o autoritate internațională în domeniul neuroștiințelor. El și-a desfășurat activitatea atât în România, cât și în Belgia.
De asemenea, acesta a fost primul care a sintetizat piracetamul, în anul 1964. În urma acestei descoperiri, Giurgea a a definit termenul de Nootrop, care descrie anumite tipuri de medicamente ce stimulează funcțiile cognitive.
7. Marian Ion Ionescu
este un om de știință, profesor în medicină și chirurg cardiolog român și britanic, care activează peste hotare. El a inventat diverse echipamente chirurgicale, mai ales valve artificiale pentru inimă.
Marian Ion Ionescu a introdus, pentru prima dată în România, tehnica circulației extracorporale în chirurgia cardiacă.
8. Gheorghe Marinescu
A fost un medic neurolog român, care, pe lângă numeroase studii (printre cele mai cunoscute se regăsesc: descrierea reflexului palmo-mentonier în afecțiunile sistemului piramidal și descrierea unui sindrom neurologic ereditar), a realizat și primul film științific din lume: „Tulburările mersului în hemiplegia organică“. Gheorghe Marinescu face parte din categoria primilor doctori care au aplicat metode histochimice și electrofiziologice în cercetarea științifică a domeniului neurologiei.
A fost sprijinit în activitatea sa de Victor Babeș.
9. George Emil Palade
Palade a fost un biolog, medic și om de știință american de origine română, care s-a specializat în domeniul biologiei. celulare. El a primit, în 1974, premiului Nobel pentru fiziologie și medicină, în urma unor descoperiri care au avut un rol esențial în dezvoltarea biologiei celulare moderne.
În Statele Unite, i-a fost conferită, în 1986, National Medal of Science („Medalia Națională pentru Știință“) în biologie pentru: „descoperiri fundamentale (de pionierat) în domeniul unei serii esențiale de structuri supracomplexe, cu înaltă organizare, prezente în toate celulele vii“, potrivit wikipedia.org.
10. Nicolae Paulescu
Medic și om de știință, Nicolae Paulescu este recunoscut datorită faptului că a contribuit la descoperirea insulinei, mai precis a hormonului antidiabetic eliberat de pancreas.
Totodată, el este cel care a demonstrat că coagularea sângelui din vena suprahepatică se face aproximativ în același timp cu coagularea sângelui din vena portă sau din venele periferice. În 1906 a elaborat o metodă originală de extirpare a hipofizei la câine pe cale trans-temporală, care, ulterior, a fost aplicată în chirurgia hipofizei la om.
11. Carol Davila
A fost un medic și farmacist român, de origine franceză, care a avut un rol vital în modernizarea serviciilor medicale din România. În anul 1855 a înființat o școală de felceri, iar în 1856 o școală secundară de chirurgie.
12. Nicolae Bacalbașa
Este un medic anestezist, scriitor și om politic din România, care are 16 cărți publicate (singur sau ca și coautor) de specialitate medicală și 93 de articole științifice în reviste naționale și internaționale, potrivit sursei citate.