Ne folosim mâinile pentru a face multe lucruri, pe care le repetăm zilnic, de la legatul șireturilor, până la a conduce mașina sau a folosi telefonul. Iar pe măsură ce îmbătrânim, forța mâinilor poate să mai scadă, precum și flexibilitatea ligamentelor. Unele dureri sau dificultăți sunt semnalul unor probleme de sănătate.
Dacă te confrunți cu o slăbire a forței mâinilor, un fizioterapeut poate fi ajutorul tău. El îți poate testa puterea în mâini și te poate ajuta să o păstrezi pe cea pe care o mai ai ori chiar să o recâștigi pe care pierdută. Și exercițiile fizice reprezintă o soluție în această situație. De exemplu, poți lua o bilă de cauciuc de mărimea unei mingi de tenis pe care să o strângi și eliberezi timp de 3-5 secunde. După un mic repaus, repetă mișcarea de 10 ori cu fiecare mână, iar tendoanele tale se vor repune în funcțiune, dacă încadrezi acest exercițiu în rutina ta.
Mâinile pot fi semnalul intalării atritei, o boală care apare odată cu bătrânețea și duce la dureri, umflături și pierderi ale capacităților normale de mișcare. De asemenea, și aspectul pielii este un bun indicator. Acele ”pete de ficat” sau ”pete de vârstă” care pot apărea pe mâini la bătrânețe pot avea legătură cu statul excesiv în soare, dar nu neapărat.
Pe măsură ce pielea îmbătrânește și apar ridurile, mai greu se păstrează hidratarea, lucru care duce la piele uscată și mâncărimi. Pentru a amâna sau evita apariția acestor pete, protejează-ți pielea de razele solare cu o cremă cu SPF 30 sau mai mult, poartă mănuși atunci când faci curățenie prin casă sau grădinărești și folosește produse de îngrijire a corpului care să nu usuce prea tare.
Afecțiune: Dupuytren
Te poți confrunta și cu contractura Dupuytren. În această boală, țesutul de sub pielea mâinii devine gros și poate face ca degetele, adesea inelarul și degetul mic, să se aplece spre podul palmei. În unele cazuri, contractura afectează și tălpile picioarelor. Pentru mulți oameni, un caz ușor de contractură Dupuytren nu cauzează probleme majore sau durere și este posibil să nu se înrăutățească în timp, așa încăt doctorul să recomande o abordare de așteptare atentă. Dacă boala provoacă neplăceri, medicul poate sugera un tip de stimulare cu injecții sau o intervenție chirurgicală pentru a oferi mai multă libertate de mișcare a mâini. Tratamentul nu remediază complet problema și uneori afecțiunea poate reveni.