Toamna este momentul propice să dați iama în cămară și să pregătiți dovleacul așa cum vreți, ori ca plăcintă, ori ca prăjitură ori, de ce nu, ca și chiftele.
Înainte să vă săturați toate gustările cu dovleac, trebuie să încercați și o porție cu dovleac și scorțișoară, aromate și însiropate, care vă lasă gura apă.
Se curăță și se rade dovleacul sau dă prin robotul de bucătărie. Se combină dovleacul cu zahărul și se călește la foc mic pentru zece minute, apoi se adaugă scorțișoara. Apoi, se combină dovleacul cu laptele, esența de vanilie, ouăle bătute, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea.
Se încorporează făina în aluat până la omogenizare și se prăjesc clătitele cu dovleac și scorțișoară într-o tigaie antiaderentă, câte 1-2 minute pe ambele părți, iar pentru a vă asigura că se pătrund bine, le puteți acoperi cu un copac.
Clătitele cu dovleac și scorțișoară se servesc cu sirop de arțar, cu miere și nuci sau cu frișcă alături.
Dovleacul este un aliment specific toamnei. Dovleacul este îndrăgit pentru gustul dulce, dar și pentru că poate fi folosit în bucătărie pentru prepararea diferitelor mancăruri. Dovleacul mai este și o sursă bogată de vitamine și substanțe nutritive care sunt benefice pentru sănătate.
Dovleacul reglează tensiunea arterială. Astfel, consumul de dovleac este benefic pentru sanatatea inimii. Datorită conținutului ridicat de potasiu, acesta poate fi de ajutor în tratarea hipertensiunii. De asemenea, dovleacul mai reduce și riscul de apariție a diabetului. Seminețele și pulpa dovleacului au substanțe ce ajută la absorbția glucozei în țesuturi și la menținerea ei la un nivel optim, acestea fiind de ajutor și în prevenirea apariției diabetului de tip 2.
Dovleacul ajută la îmbunătățirea vederii. Astfel, betacarotenul ajută la menținerea unei bune, reducând de apariție a cataractei, una dintre principalele cauze care duc la pierderea vederii. Mai mult, vitaminele C și E ajută să prevină radicalii liberi care pot afecta celulele ochiului.
Dovleacul stimulează pierderea în greutate. Dovleacul are și un conținut scăzut de calorii (sub 50 de calorii pentru 245 de grame). El este o sursă bogată de fibre, care sporesc senzația de sațietate, acesta fiind și de mare ajutor în curele de slăbire.