Cercetătorii au anunțat ce alimente trebuie consumate zilnic pentru a avea o viață sănătoasă. Astfel nutriționiștiii ne sfătuiiesc să consumăm echilibrat din fiecare grupă de alimente. Grupa este compusă din 6 alimenete, respectiv proteine, carbohidrați, grăsimi, apă, vitamine și minerale.
Cei ce vor să aibe o viață sănătoasă trebuie să aibă o dietă echilibrată compusă din toaate cele 6 grupe de alimente enumerate mai sus.
Fiecare om însă are cerinte diferite, in functie de sex, varsta, precum și de nivelul de activitate fizică, dar oricare trebuie să aibă mese din toate cele 6 grupe.
Proteinele sunt vitale pentru crestere, refacere si functionarea generala a organismului.
Activitate Cerinte medii de proteine:
Sedentar 0.75g per kg de greutate corporala
Antrenament aerobic 1.5g per kg de greutate corporala
Antrenament de rezistență 1.8 – 2.0g per kg de greutate corporala
Carbohidrații sunt combustibilul primordial al omului. Corpul stochează carbohidrații sub formă de glicogen în mușchi și ficat pentru a furniza energie. Carbohidrații sunt de două feluri: simpli sau complecși.
Cei simpli furnizeaza o doza rapida de energie atunci cand esti infometat. Aceștia pot fi regăsiți în fructe, fie ele proaspete, uscate sau conservate. Dulciurile sunt o alta sursa de energie, dar nerecomandată.
Carbohidrații complecși furnizeaza energie constantă ce se eliberează treptat, evitand suisurile si coborasurile cauzate de consumul carbohidratilor simpli.
Surse bune de carbohidrati complecsi sunt painea integrala si pastele fainoase, orezul brun si legumele proaspete.
Grăsimea nu este întotdeauna dăunătoare sănatății. Grasimile sunt esentiale pentru funcționarea sistemului nervos și au functii aditionale dintre care reamintim:
Produc insulina
Protejeaza organele interne
Protejeaza creierul
Transporta anumite vitamine
Totusi, este important sa consumam tipul corect de grasimi, ceea ce ne duce la diferenta intre grasimile bune si grasimile rele.
Grăsimi bune sunt cele nesaturate, care pot fi recunoscute prin forma lor lichida la temperatura camerei. Acestea sunt uleiul de peste provenit din somon, macrou sau sardine, si uleiurile vegetale nerafinate cum ar fi uleiul de floarea soarelui sau de masline.
Grăsimile rele sunt cele saturate. Acestea sunt solide la temperatura camerei. Exemplele evidente sunt untul si grasimile animale (untura).
De asemenea, corpul uman este compus în mare parte din apă, intre 45% si 73% în funcție de vârstă. O hidratare corectă presupune să bem apă toată ziua.
Incepe ziua cu 1/2 litru de apa la micul dejun
Pastreaza o sticla cu apa in masina
Inlocuieste cu apa unele dintre canile de ceai sau cafea pe care le consumi de obicei
Redu consumul de bauturi cu cofeina (ceai, cafea si cola).
Redu consumul de alcool (alcoolul dezhidrateaza)
Daca lucrezi la birou, sa ai in permanenta o sticla de apa la indemana
Ia cu tine o sticla de apa la sala sau atunci cand faci sport in parc
Vitaminele si mineralele sunt denumite și „micronutrienti” si sunt vitale pentru sanatatea noastră.
O dieta cu multe alimente proaspete este ce mai buna modalitate de a-ti asigura cantitatile necesare zilnice de vitamine si minerale.
50 % legume
25% proteine slabe
25% carbohidrati complecsi (orez, paste fainoase, cartofi)