Află de ce nu este bine să speli anumite alimente pe care le vom enumera în acest articol. Specialiștii au un argument care ți se va părea bizar, dar când vei vedea despre ce alimente este vorba, o să fii surprins să afli că ai greșit, în tot acest timp.
Încă de când ești copil ți se spune că trebuie să speli o mulțime de alimente pentru a îndepărta de pe ele murdăria și bacteriile care fac rău sănătății. Acesta este și motivul pentru care producătorii investesc în crearea unor ambalaje cât mai eficiente, preferabil vidate, care să-ți păstreze alimentul în stare pură.
Unele cazuri recente au demonstrat că nici măcar ambalajele și spațiile comerciale aparent curate nu te feresc de alimente infestate cu bacterii periculoase. Sigur, sunt cazuri izolate, dar ele există și te predispun la multe riscuri.
Prin urmare, toată lumea alege să spele o bună parte dintre alimentele pe care le cumpără și nu ne referim aici la fructe și la legume. În mod cert acestea trebuie bine spălate cu apă curată înainte de a fi consumate. Sunt însă și alte produse pe care sigur le-ai spălat, iar specialiștii spun că ai greșit.
Nu este bine să speli carnea de pui sau de porc și nici cea de vită sau care provine de la un animal similar. Chiar dacă aceasta poate avea bacterii, să pui bucata de carne sub jetul de apă de la chiuveta din bucătărie este o greșeală. Specialiștii argumentează în momentul în care jetul de apă lovește carnea, acele bacterii pot ajunge pe alte obiecte din bucătărie, fără să-ți dai seama.
Cel mai mare pericol al cărnii de pui, de exemplu, este Salmonella, iar cea mai eficientă metodă de a o neutraliza este prin a găti carnea foarte bine.
Nici ouăle nu trebuie spălate, aparent. Nu se întâmplă nimic deosebit dacă o faci, dar experții spun că e inutil să le speli dacă intenționezi să nu lași bacteriile și murdăria să infesteze conținutul ouălor.
Ele prezintă un strat protector numit cuticulă, care împiedică bacteriile să ajungă la viitorul pui. Asta înseamnă că bacteriile nu pot pătrunde prin coajă. Totuși, ouăle „de țară” sunt, de regulă, murdare, așa că nu poți să le depozitezi astfel în frigider.
Carnea de pește se numără, de asemenea, printre alimentele pe care nu ar trebui să speli înainte de a o găti. Motivul este același ca la carnea de pui. Eventualele bacterii care ser regăsesc la suprafață, fie nu le vei îndepărta cu apă, fie poți scăpa de ele prin gătit.
Sunt persoane care spală chiar și pastele pentru că fie li se pare că au prea multă făină (tot mai rar vezi asta) pe ele, fie au impresia că le scapă de eventualele bacterii. Problema este că în momentul în care le speli înainte de a le pune la fiert își pierd proprietatea de absorbție a sosului.
Este iar un aliment la care nu te așteptai că n-ar trebui să le speli. În acest caz, nu e chiar o interdicție, ci doar ți se recomandă să nu le ții mult sub apă pentru că ele au tendința de a o absorbi. E bine să le ștergi după ce le cureți sau lasă-le să se usuce înainte de a le găti.