Meteorologii indică prognoza meteo din cursul zilei de marți, 4 iunie. Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis numeroase avertizări de fenomene extreme pentru perioada sezonului cald pe care abia l-am început.
UPDATE: Meteorologii au emis o avertizare de cod galben de inundații pe Dunăre. Codul este valabil de miercuri, 5 iunie, ora 6:00, până pe 15 iunie, ora 16:00, pentru sectorul aval de S.H.E.N. Portile de Fier – Zimnicea (judeţele Mehedinti, Dolj, Olt şi Teleorman), sector aval Isaccea şi ȋn Delta Dunării (judeţul Tulcea). În perioada 8 iunie ora 6:00 – 15 iunie ora 16:00 codul e valabil pe Dunăre: sector aval Zimnicea – Isaccea (judeţele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Brăila, Galaţi şi Tulcea).
UPDATE: Alertă meteo în Capitală! Meteorologii au emis un Cod portocaliu de ploi și vijelii pentru București. „Se vor semnala averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15…25 l/mp, iar pe arii restrânse 35…50 l/mp”, atrăgeau ieri atenţia meteorologii.
Hidrologii au emis un cod portocaliu de ploi torențiale pentru astăzi, 4 iunie. Intervalul de valabilitate stabilit de meteorologi este între 4 și 6 iunie. Vor fi resimțite manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată, alături de cantități de apă însemnate.
Se indică furtuni în Capitală în cursul dimineții și până la finele zilei. Acestea pot fi însoțite de grindină. Maxima zilei este de 23 de grade Celsius, iar minima este de 14 grade Celsius. Vânturile vor veni din direcția de est-sud-est a teritoriului României cu 11 km/h și cu rafale de 20 de km/h pe timpul zilei.
Instabilitatea atmosferică accentuată va fi prezentă în toate regiunile țării. De asemenea, se semnalează averse care vor avea un caracter torențial, alături de fenomene extreme precum: intensificări ale vântului, vijelii sau căderi de grindină.
Cantitățile de apă vor depăși chiar și 15-25 de l/mp și pe ariile restrânse 35-45 l/mp. Codul portocaliu emis în cursul dimineții de către ANM are în vizor județele: Vâlcea, Olt, Gorj și Dolj.
„În ultimele 24 de ore au fost evacuate preventiv 171 de persoane, iar alte 2 persoane surprinse de viituri au fost salvate de către pompierii militari. Din fericire, adoptarea măsurilor de autoprotecție de către populație a făcut ca evenimentele să nu se soldeze cu victime. Precipitațiile abundente din cursul zilei de ieri și de noaptea trecută au produs viituri și inundații locale în 106 localități din 24 de județe (AB, AG, BC, BH, BT, BV, CS, CL, DB, DJ, GR, GL, HR, HD, IF, IL, MH, OT, PH, SJ, TR, TM, VS și VN), precum și în municipiul București.
Intervențiile pompierilor pentru evacuarea apei s-au derulat cu dificultate din cauza nivelului crescut al apei și al volumului mare de aluviuni aduse de viituri. Salvatorii au acționat cu motopompe pentru scoaterea apei acumulate în 253 locuințe, 37 de subsoluri și 440 de curți, cât și pentru a facilita scurgerea apei din gospodării, prin acțiuni de decolmatare a șanțurilor, rigolelor și podețelor.
Din cauza efectelor produse de fenomenele hidrometeorologice, circulația rutieră este în continuare afectată pe 3 drumuri naționale (DN 73D/AG, DN 6/TR și DN 2/VN), 2 drumuri județene (DJ 704A/AB și DJ 503/TR) și un drum comunal (DC 94/BZ). Pentru dispunerea măsurilor de autoprotecție de către cetățeni, în județele care s-au aflat sub incidența prognozelor de vreme severă, au fost emise mesaje de avertizare pentru populație prin sistemul RO-ALERT. În contextul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora. Informații despre persoane care se află în pericol sau au rămas izolate vor fi imediat anunțate prin numărul unic de urgență 112″, arată comunicatul oficial al pompierilor militari, care au intervenit de urgență.