22 sept. 2020 | 11:09

Avertismentul șocant al specialiștilor în schimbarea climei: „Se va întâmpla în curând. Vom avea din ce în ce mai puțin timp”

Știri generale
Avertismentul șocant al specialiștilor în schimbarea climei: „Se va întâmpla în curând. Vom avea din ce în ce mai puțin timp”
Avertismentul șocant al specialiștilor în schimbarea climei „Se va întâmpla în curând. Vom avea din ce în ce mai puțin timp”

În ultimii ani am avut parte de vară plină de incendii sălbatice, căldură record și topire rapidă a gheții. Cu alte cuvinte, clima arctică merge mai departe și se modifică, spun specialiștii. Înregistrările arată modificări în Siberia, Svalbard, Nunavut și alte zone. Studiul realizat de specialiști indică schimbări istorice.

Vara arctică a anului 2020

Vara arctică a anului 2020 este una care a fost marcată de incendii furioase în nordul îndepărtat. Fumul se extindea la peste 1 600 de km în direcția vântului, împreună cu noi înregistrări alarmante de temperatură și topirea gheții. Schimbările climatice rapide din Arctica nu sunt tocmai noutăți. Regiunea se încălzește de aproximativ trei ori mai mult decât restul lumii. Iar manifestările acestui fenomen sunt în creștere în ceea ce privește severitatea, întinderea și consecințele societății.

În iulie s-au putut observa flăcări în Siberia. Fumul a înăbușit cerul până în porțiuni mari din Alaska. Svalbard esteun arhipelag arctic norvegian care a înregistrat rate de încălzire uimitoare în ultimii ani. Aici s-au stabilit recorduri de temperatură din toate timpurile. Aici ghețarii care se retrăgeau s-au transformat care se retrageau. Erau acoperiți de atât de multă apă încât era vizibilă din spațiu.

Avertismentul șocant al specialiștilor în schimbarea climei: „Se va întâmpla în curând. Vom avea din ce în ce mai puțin timp”

Vara arctică, schimbările anunțate de specialiști sunt dramatice

Arhipelagul Svalbard este unul dintre locurile cu cea mai rapidă încălzire de pe Pământ, cu gheață de mare și ghețari în declin. În Longyearbyen, Svalbard, cea mai nordică așezare locuită, cu peste 1.000 de locuitori, temperaturile au crescut la 71,1 grade pe 25 iulie. Specialiștii spun că s-a stabilit un nivel record pentru această locație. Longyearbyen a avut un șir de patru zile care a depășit 68 de grade. O temperatură atât de ridicată se mai văzuse o singură dată, în iulie 1979.

„A fost un an nebunesc în nord, cu întinderea de gheață aproape la cel mai scăzut nivel existent vreodată, cu valuri de căldură (…) În Siberia, incendii imense de pădure. Ne îndreptăm către un Ocean Arctic fără gheață sezonieră”, a spus Mark Serreze, directorul Centrului Național de Date pentru Zăpadă și Gheață din Statele Unite.

„Se va întâmpla în curând. Vom avea din ce în ce mai puțin timp”

Vara arctică a anului 2020 și fenomenele de încălzire globală i-a făcut pe specialiști să tragă un semnal de alarmă, la nivel mondial.  Temperaturile extreme din Siberia au primit cea mai mare atenție. Incendiile sălbatice de acolo au efecte de undă mult peste această regiune. Aceste incendii și-au continuat ritmul neobosit din iunie.

În fiecare zi, fumul, care conține gaze cu efect de seră care se încălzește, se revarsă în aer. Iar la sol flăcările au destabilizat permafrostul arzând vegetația de protecție deasupra solului permanent înghețat. Și acest lucru se adaugă schimbărilor climatice, deoarece eliberează carbon și metan.

Avertismentul șocant al specialiștilor în schimbarea climei: „Se va întâmpla în curând. Vom avea din ce în ce mai puțin timp”

Vara acrctică: modificările de temperaturi vor afea efect și în următorii ani

Emisiile de carbon arctice, provocate în principal de incendii siberiene, în vara arctică, au atins un nivel record în luna iulie. Astfel de date se întind pe 18 ani în urmă, cu o creștere a emisiilor de incendiu arctice observate în acea perioadă.

Între 1 iulie și 23 iulie, emisiile totale estimate de carbon din iulie din incendiile din Arctica Siberiană se ridică la 100 de megatoni metrici de dioxid de carbon, a declarat Mark Parrington. Parrington a spus că acest lucru se află în topul celor 59 de megatonii metrici de dioxid de carbon emiși de incendiile Cercului Arctic în iunie.

„Conglomeratul de incendii din interiorul Cercului Arctic Siberian a ars cu o intensitate ridicată. A fost mai mare decât cel mai mare total zilnic calculat pentru regiune în 2019. Și se pare că va continua. Ideea este că se va întâmpla în curând. Vom avea din ce în ce mai puțin timp să ne pregătim pentru acest moment, sau mai puțin timp să acționăm în privința asta, dacă vrem să facem ceva”, a spus Maria-Vittoria Guarino, cercetător.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Momentul în care Ucraina a atacat cu drone fabrica de maioneză EFKO din Belgorod. Care e semnificația acestei acțiuni militare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Exclusiv. Iubita lui Bromania, iritată în plină stradă. Cum a fost surprinsă Fabiola
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Șoferii din România nu pot face ITP. Anunț oficial de la RAR
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
PAPARAZZI. Ce face SORIN BROTNEI după ce a CÂȘTIGAT ASIA EXPRESS! IMAGINI de....
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro