Utilizarea resurselor naturale din Lacul Techirghiol în scopuri terapeutice ar trebui să constituie o preocupare majoră. Și vorbim aici de administrația publică locală și centrală. Ne referim la gestionarea pe termen lung a patrimoniului natural din această locație.
România este proprietarul unuia dintre cele mai bogate și mai vechi resurse de patrimoniu istoric și balnear din Europa. Este vorba de stațiunea Techirghiol. În 2018 s-a scris un document privind preocuparea pentru dezvoltarea metodelor și mijloacelor de asigurare a restaurării, conservării și utilizării durabile a zestrei sale naturale. Techirghiol este o stațiune balneară de interes național în zona litoralului. Aici se practică o formă de vindecare, turism balnear-maritim și medical.
Deși, în termeni semantici, aceste trei forme se amestecă și devin una și aceeași în gândirea colectivă, ele sunt supuse unor particularități și adresabilitate diferite, spun specialiștii. Prin urmare, datorită poziției geografice și a resurselor balneare ale lacului Techirghiol, se creează un amestec de forme de turism cu o diversitate în ceea ce privesc turiștii.
Cu toate astea, specialiștii trag semnale de alarmă privind această comoară balneară, care este lacul Techirghiol. Specialiștii vorbesc despre o scădere a nivelului lacului cu aproape un metru.
Motivul este lipsa precipitațiilor, dar și a temperaturilor mari. Aceeași specialiști spun că aceste lucruri au dus și la ridicarea salinității lacului. Fenomenele semnalate de specialiști se vor accentua în următorii ani.
„Din punct de vedere al salinității, în intervalul 2007-2020 se constată o tendință de creștere a salinității în 2020. Tocmai de aceea l-am informat pe primarul din localitatea Techirghiol, Iulian Soceanu, că acest fenomen de scădere este unul normal.
Mai mult, nivelul scăzut înseamnă o salinitate mai mare a laculu, ceeea ce înseamnă un efect benefic. Și în acest caz, al Lacului Techirghiol, tragem un semnal de alarmă. Anunțăm din nou autoritățile centrale în ceea ce privește secarea lacurilor din zona Dobrogei pentru că cel mai probabil fenomen se va accentua în anii următori”, a declarat directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, Bogdan Bola.
În noua lege a turismului creată recent la nivel politic, turismul balnear este definit ca un sector prioritar care conține toate activitățile turistice. Specialiștii declară că mai este nevoie și de alte elemente pentru a putea dezvolta zona din această zonă, lacul Techirghiol.
”Trebuie să adăugăm, pe lângă acestea, MasterPlan pe termen lung și Planul de acțiune pentru dezvoltarea turismului balnear în România pregătit pentru perioada 2009-2020, actualizat, dar nefinisat legislativ.”, spun specialiștii.