La prima vedere, autoturismele second-hand pot fi o afacere profitabilă. Achiziționarea unui vehicul nou sau uzat este o decizie importantă. Din punct de vedere financiar, cât și în ceea ce privește timpul petrecut în mașinile noastre, contează.
Fie că sunteți în căutarea unei mașini compacte ieftine, a unui camion de lucru de încredere sau a unui SUV de lux, îl puteți găsi online în aceste zile. Nici nu trebuie să vă părăsiți canapeaua pentru a cerceta, răsfoi, întreba și finanța următorul dvs. vehicul.
Când vine vorba de second hand, aproximativ 7,9 milioane de mașini au fost achiziționate în 2019, conform cifrelor oficiale ale SMMT. Aceasta a scăzut cu 0,1%, aproximativ 10.000 de mașini, comparativ cu anul precedent.
O treime din toate mașinile second hand cumpărate anul trecut au fost supermini, care domină numărătoarea inversă din top 10. În ciuda cererii în creștere pentru SUV-uri și vehicule cu combustibil alternativ pe noua piață, niciunul nu apare în topurile de specialitate.
În România am făcut un top 3 al celor mai bune și utilizate site-uri, când vine vorba de achiziționarea mașinilor second-hand, după cum urmează:
În Germania, de exemplu, la achiziționarea unei mașini uzate, conform legii, vânzătorul poate exclude garanții pentru mașina uzată.
Fie atunci când vânzătorul acționează ca o persoană privată în vânzările private, fie când atât cumpărătorul, cât și vânzătorul acționează ca comercianți în afaceri profesionale.
La nivel internațional există o sumedenie de astfel de site-uri. Am făcut o scurtă cercetare și am realizat un top al celor mai vizitate.
În agregatele de căutare, vom găsi sute, poate mii de locații de unde găsim mașini uzate, la prețuri accesibile.
Important este să fim atenți la recenziile site-urilor respective și la potențialul vânzător sau cumpărător, și la istoricul acestora. Apoi urmează să faceți contractul de vânzare / cumpărare. Vă sfătuim să fiți foarte atenți și la acest aspect.
Citiți cu atenție contractul și semnați doar contractele pe care le înțelegeți. Unii comercianți încearcă să excludă drepturile de garanție legală.
Aceștia pot susține că este un contract între companii sau că autoturismul este vândut „fără garanții”.
Numai în contractele între companii și consumatori o astfel de clauză ar fi considerată nulă.
Asigurați-vă că numele vânzătorului este același cu numele dat în documentul de înmatriculare. Sau că vânzătorul are procura pentru a vinde mașina pe numele proprietarului înregistrat.
Asigurați-vă că numele companiei este menționat în contract și că există o indicație cu privire la TVA.