Guvernul a anunţat că a început programul pentru despăgubirea fermierilor. Câţi bani se dau românilor afectaţi în 2020?!
Seceta de anul acesta a afectat grav culturile de pe teritoriul României, motiv pentru care autorităţile au decis să ajute fermierii cu subvenţii. Guvernul a anunţat că în această toamnă, după data de 15 septembrie, vor fi compensate daunele produse în agricultură. Este important de precizat că agricultorii îşi pot primi banii cu anumite condiţii. În primul rând, beneficiarii trebuie să dețină un proces-verbal de constatare şi evaluare a tuturor pagubelor. De asemenea, aceştia trebuie să fie înregistraţi în evidenţele APIA în anul 2020, cu cerere unică de plată pe suprafață, ce nu poate depăși suprafața declarată în cererea de plată în Campania agricolă de toamnă.
O altă condiție este ca suprafața calamitată să reprezinte peste 30% din suprafața totală declarată în cererea unică de plată, aferentă culturii calamitate, scriu cei de la Profit.ro.
Așadar, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale roagă fermierii să depună cererile solicitare ale ajutoarelor de stat la sediile locale/județene APIA, respectiv la cel al municipiului București. Pentru evitarea aglomeraţiei, acestea pot fi depuse și prin fax, poștă sau în format electronic. Ultima zi de depunere a solicitărilor privind despăgubirile fermierilor afectați anul acesta de secetă este 29 septembrie 2020.
„Am alocat din bugetul naţional 1,46 mld. lei (circa 300 mil. euro – n. red.) pentru sectorul vegetal şi zootehnic. Astfel, pentru suine am alocat 119 mil. lei, pentru sectorul avicol – 109 mil. lei, pentru sectorul apicol – 49 mil. lei, pentru bovine – 35 mil. lei, iar pentru sectorul vitivinicol 59 mil. lei. Despăgubirile pentru seceta pedologică vor fi de 1,08 mld. lei”, a spus Adrian Nechita Oros, ministrul Agriculturii.
Aşa cum era de aşteptat, despăgubirile se vor acorda diferenţiat, în funcţie de suprafaţa afectată şi de valoarea daunelor suferite, respectiv a despăgubirilor solicitate.
Câţi bani vor primi agricultorii: grâu – 925 lei/ha, secară – 925 lei/ha, triticale – 805 lei/ha, orz – 912 lei/ha, orzoaică – 951 lei/ha, ovăz – 771 lei/ha și rapiță – 1002 lei/ha.
Conform declaraţiilor reprezentanţilor Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), vor fi excluşi de la plata despăgubirilor fermierii care deţin suprafeţe agricole dotate cu sisteme de irigaţii funcţionale.