Cel mai important examen pentru liceeni începe astăzi, 3 iunie. Absolvenții și-au pus la punct toate cunoștințele, și-au strâns emoțiile bine și au dat startul examenului maturității. Iată rezolvarea subiectului de la limba și literatura română!
Peste 13.000 de absolvenți de liceu s-au înscris la sesiunea primă a bacalaureatului. Prima probă este de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală la limba maternă, probă care va continua și pe data de 4 iunie. Rezultatul obținut de fiecare elev nu se va exprima prin note sau printr-un calificativ, ci prin stabilirea nivelului de competență al fiecăruia. Toate probele sunt monitorizate audio și video.
Iată subiectele și baremul pentru competențele la limba română! Se interzice candidaților la examenul de bacalaureat să aibă în posesie ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete sau alte obiecte. De asemenea, aceștia au obligația să lase obiectele menționate chiar în sala stabilită de comisia de bacalaureat pentru depozitarea obiectelor personale. Elevii care încalcă regulile, vor fi eliminați din sală, “indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu”, avertizează Ministerul Educației.
Proaspeții absolvenți de liceu pot vedea subiectele pentru probele de evaluare a competențelor la limba română pe site-ul oficial al Ministerului Educației, la subiecte.edu.ro. Liceeni au dat startul examenului maturității astăzi. După competențe, aceștia vor începe și probele scrise ale examenului național de Bacalaureat, din sesiunea iunie-iulie.
Proba la limba română are loc pe data de 1 iulie, pe 2 iulie este programată proba la limba și literatura maternă, iar pe 4 iulie este ultima probă, cea la alegere. Afișarea rezultatelor se va face în cursul zilei de 8 iulie, urmând ca eventualele contestații să fie depuse. Acestea vor fi soluționate între 9 și 12 iulie, iar pe 13 iulie vor lua la cunoștință notele finale.
Subiectele realizate pentru competențe au fost elaborate de către Centrul Național de Evaluare și Examinare. Acestea cuprind texte literare și nonliterare, funcționale și nonfuncționale, gradul de complexitate fiind stabilit pentru rezolvarea lor integrală în maximum 15-20 de minute. Rata de promovare a primei sesiunii de Bacalaureat din anul precedent a fost de 69,7%, după rezultatele venite în urma contestațiilor.
În ceea ce privește a doua sesiune de BAC, calendarul arată astfel:
15 – 19 iulie – înscrierea candidaţilor;
26 iulie – înscrierea candidaţilor care au promovat examenele de corigenţe;
21 august – limba şi literatura română – proba scrisă;
22 august – limba şi literatura maternă – proba scrisă;
23 august – proba obligatorie a profilului – proba scrisă;
26 august – proba la alegere a profilului şi specializării -proba scrisă.