Frumusețea toamnei o regăsim și în darurile ei colorate, cum ar fi gutuile și dovlecii, pe care le putem folosi în preparate senzaționale. Iată cum se face plăcinta cu dovleac și gutui.
Mai întâi se pregătește umplutura pentru rețeta de plăcintă de dovleac și gutui, dar înainte de a te apuca de umplutură, lasă foietajul la dezghețat, la temperatura camerei.
Se curăță dovleacul și se toacă la robot, dar nu prea mărunt. Se curăță și gutuile, asemenea dovleacului, se toacă, apoi se stropesc cu zeamă de lămâie pentru a nu se oxida prea rău.
Se amestecă apoi într-un vas cu pereți dubli dovleacul și gutuile și se presară 3-4 linguri de zahăr. Se pune zahăr după gust. Se pune vasul cu ingredientele bine amestecate la foc mediu și se amestecă intens până se pătrund bucățile de dovleac și cele de gutui, formându-se un sirop. Spre final, se adaugă și scorțișoara și se lasă amestecul pentru umplutură la temperat pentru 10-15 minute. Amestecul nu trebuie răcit definitiv, dar nici fierbinte nu trebuie să fie. Apoi, se asamblează și se coace plăcinta.
Se preîncălzește cuptorul pentru 12-15 minute la 180 de grade. Se întinde aluatul foietaj pe folia cu care este acoperit și se taie 1/3.din el. Apoi, partea de 2/3 din aluat se întinde la baza tăvii de copt, unsă cu ulei și tapetată cu făină. Se întinde apoi compoziția de dovleac și gutui peste foaia de aluat.
Foaia de aluat oprită se decupează cu un decupator special, care formează un grilaj frumos. Practic, se trasează cu decupatorul liniii peste foaia de aluat, apoi se trage de margibile aluatului și rezultă un grilaj frumos.
Se transferă apoi grilajul peste umplutură, având grijă să introduci și marginile pe sub umplutură, ca să nu se retragă în timpul coacerii. Tava se dă apoi la cuptor pentru 25-30 de minute, până atunci când griajul este bine rumenit. Se lasă apoi să se tempereze, se pudrează cu zahăr și se porționează.
Se servește apoi cu poftă alături de cei dragi, simplă sau lângă un ceai aromat, o cafea sau o cană cu lapte.