Tot mai mulți români aleg să renunțe la autoturismele pe benzină sau motorină în favoarea mașinilor electrice. Însă, pentru mulți, dezavantajele acestor modele sunt mai importante decât avantajele.
Doar în primele șase luni ale acestui an, vânzările de mașini complet electrice au crescut cu aproape 32% față de aceeași perioadă a anului trecut. În 2019, în întreaga lume, erau înmatriculate puțin peste două milioane de astfel de mașini.
Achiziționarea și folosirea unei mașini electrice are o serie de avantaje greu de ignorat.
Cu toate că lista avantajelor este greu de ignorat, cumpărarea unei mașini electrice are și unele dezavantaje.
În primul rând, mașinile electrice au un preț destul de ridicat, mult mai mare decât al modelelor ce funcționează pe carburanți.
Un alt dezavantaj al mașinilor electrice îl reprezintă timpul de încărcare. În unele cazuri, șoferul trebuie să aștepte chiar și opt ore. Autonomia acestor autoturisme a fost crescută treptat, de la apariția primelor modele electrice pe piață, dar aceasta rămâne și acum unul dintre cele mai mari dezavantaje ale acestor vehicule.
În primele șase luni ale anului 2020, numărul mașinilor 100% electrice a crescut spectaculos în România. Față de aceeași perioadă a anului 2019, vânzările modelelor pur electrice a crescut cu 31,6%, cele hibride plug-in cu 107,8%. În ultimele luni, modelele hibride fără încărcare externă au fost cumpărate cu 9,2 procente mai puțin, ajungând la puțin peste două mii de unități.
Prețul de pornire al celor mai populare modele de mașini electrice în rândul românilor este de 30.000 de euro.