Pe lângă drumul unic în Europa, anume scara ce face legătură cu cătunele izolate din Munții Cernei, dar și multe alte peisaje fără seamăn pe care țara noastră le are, de această dată este vorba despre ceva de nu deținem, dar care ne este în proximitate. Cel mai mare sat din Europa se află la granița României, în sudul Republicii Moldova.
Congaz (Kongaz) este un sat în Unitatea Teritorială Administrativă Găgăuzia, Republica Moldova. Localitatea are statut de sat și comună și are o populație de 11.000 de locuitori, fiind cel mai mare și cel mai dens populat sat din Europa, figurând în Cartea Recordurilor Guiness. 96% din populație o constituie găgăuzii.
Satul a făcut parte din teritoriul din sud-vestul Basarabiei, cunoscută sub numele de Cahul, Bolgrad și Ismail, care, în urma Tratatului de la Paris din anul 1856, care încheia Războiul Crimeii, a fost retrocedat de Rusia Moldovei. În urma pierderii teritoriale, Rusia nu a mai avut acces la gurile Dunării. După Unirea Moldovei cu Țara Românească din anul 1859, acest teritoriu a intrat în componența noului stat România, numit ”Principatele Unite ale Valahiei și Moldovei” până în 1866.
Satul Congaz este situat la latitudinea 46.1091, longitudinea 28.6044 și altitudinea de 42 metri față de nivelul mării, iar distanța dintre această localitate și Chișinău, capitala Republicii Moldova, este de 93 de kilometri. Deși este una dintre cele mai mici țări din Europa de Est, Republica Moldova are 2 regiuni autonome: Găgăuzia și Transnistria, iar Congaz se află chiar în Găgăuzia.
Pe drumul Congaz-Baurci, la 2 kilometri pe podul peste râul lalpug, este amplasat aflorimentul Baurci, arie protejată din categoria monumentelor naturii de tip geologic sau paleontologic.
Jina este o comună în județul Sibiu, Transilvania, formată numai din satul de reședință cu același nume. Pe teritoriul acestuia se află Mănăstirea Măgura-Jina. Potrivit recensământului efectuat în anul 2011, populația comunei Jina se ridică la 3.750 de locuitori, în scădere comparativ cu recensământul anterior din 2002, când se raportaseră 4.073 de locuitori. Mare parte din locuitori sunt români (85,57%), cu o minoritate de romi (4,27%). Pentru 10,16% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși, cu o minoritate de baptiști. Pentru 10,16% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.