Lămâia este adesea utilizată în bucătărie în condimentarea peștelui sau folosită atât în marinarea acestuia, acizii din sucul fructului neutralizând aminele din pește transformându-le în săruri de amoniu nevolatile, cât și a cărnii roșii. Ea înlocuiește oțetul în salate, poate și adăugat și în diferite băuturi, dar este adesea utilizată și în coacere, în special în rețeta pentru plăcinta cu lămâie sau prăjitura cu lămâie.
Ingrediente
Ingrediente pentru sirop
Mod de preparare
Pentru început, pune cuptorul la preîncălzit la 180 de grade Celsius, apoi unge o tavă cu puțin unt sau ulei. Între timp, cerne făina, adaugă praful de copt, zahărul și amestecă bine. Omogenizează ouăle cu smântâna într-un bol separat, alături de sucul de lămâie și uleiul. În rețeta de bază se adaugă și coajă rasă de la lămâie. Dacă nu este pe placul tău ori poate ești îngrijorat cu privire la conținutul de pesticide, sari peste acest pas.
Mai apoi, adaugă acest lichid peste ingredientele uscate de mai sus și amestecă până la uniformizare. Toarnă totul în tava unsă și nivelează, pentru a se coace uniform. Lasă compoziția să stea aproape 1 oră și 15 minute în cuptor. Între timp, prepară siropul de lămâie. Amestecă zahărul pudră cu sucul de lămâie proaspăt stors într-un ibric. Pune vasul pe foc la o temperatură mică și lasă să se fiarbă preț de 2 minute, sau până când se leagă și capătă consistența unui sirop.
Prăjitura este gata atunci când a devenit fermă la atingere ori când trece ”testul scobitorii”. Cât este caldă, înțeap-o din loc în loc la suprafață cu o scobitoare și toarnă siropul de lămâie peste ea, pentru a o însiropa. Dacă o dorești mai dulce, la final poți presăra zahăr pudră peste.
Ca medie, lămâia conține aproape 50 ml de suc. Permiterea fructului să ajungă la temperatura camerei înainte de stoarcere ori încălzirea scurtă într-un cuptor cu microunde face mai ușoară extragerea sucului. Lămâile lăsate nerefrigerate pentru perioade lungi de timp sunt susceptibile la mucegai.
Fructul conține 88,98 g de apă, 1,10 g proteine, 0,30 g lipide, 9,32 g glucide, 2,8 g fibre alimetare, 2,50 g zaharuri simple și 29 kcal.