Când excluzi din dieta ta carnea, ouăle și laptele, crezi că rămâi cu puține alimente sățioase și pline de nutrienți. Nimic mai fals. Există și mâncăruri de post care te ajută să compensezi lipsa alimentelor de originie animală, nu te îngrașă când sunt consumate cu moderație și potolesc și foamea.
Un astfel de exemplu ar fi salata cu fasole, care are un conținut bogat de fier, potasiu, zinc, vitamina B și multe proteine. De asemenea, fibrele din fasole ajută la scăderea colesterolului și oferă sațietate.
Mod de preparare
Se alege fasolea cu bob mare, de calitate superioară, se spală și se pune la fiert în apă rece. După ce a clocotit prima dată, se scurge apa și se înlocuieșre cu altă apă fierbinte. Se fierbe a foc potrivit, pentru ca bobul să rămână întreg. Se adaugp sare după gust, atunci când bobul este aproape fiert. Când este gata, se lasă la scurs și la răcit. Se taie apoi roșiile și ardeii cuburi și se pun într-un bol. Se adaugă apoi ceapa roșie și verde, se taie mărunt, apoi fasolea răcită. Se asezonează totul cu sare și boia, se toarnă uleiul de măsline și se amestecă.
Înainte de a se fierbe, lintea trebuie aleasă. Se lasă la înmuiat, în cantitate mare de apă, iar boabele care plutesc se aruncă. Se pune apoi la fiert în apă curată. Consumată în salată, lintea își sporește proprietățile nutrutive, iar fierul conținut este absorbit mai ușor.
Mod de preparare
Legumele se spală și se curăță, se toacă mărunt ceapa și ardeiul. Se dau morcovul și țelina prin răzătoare. Se încinge apoi ulei într-o oală și se călesc legumele până se înmoaie. Se spală lintea și se scurge de apă. Se adaugă apă fierbinte peste legumele călite, apoi lintea. Se îndepărtează spuma formată, după ce supa dă în clocot. Se adaugă sarea, frunzele de dafin și celelalte condimente. Se reduce focul la minimum și se mai lasă la fiert vreme de 20 de minute. După ce lintea a fiert, se adaugă roșia decojită și tăiată cubulețe. Se mai lasă 2-3 minute pe foc și se adaugă pătrunjel proaspăt.
Vinetele au puține calorii și sunt ideale pentru un meniu de post. Au un conținut mare de fibre care dau sațietate. Ele trebuie însă coapte bine, deoarece conțin solanină, o substanță care în doze mari devine toxică.
Mod de preparare
Se taie vinetele felii de aproximativ 1,5 cm. Se freacă cu sare și se pun într-un vas pentru a sta 40 de minute pentru a ieși tot sucul amărui. Se prăgjesc feliile în ulei, pe fiecare parte, apoi se pun la răcit. Se spală și se curăță apoi gogoșarii și ardeii. Se pisează usturoiul. Se trec gogoșarii și ardeii prin mașina de tocat, se amestecă pasta cu usturoi și oțet. Se adaugă sare și se amestecă. Într-un vas larg, se aranjează feliile de vinete și toarnă peste ele sosul picant.