În patru ani de când ocupă fotoliul de Primar General al Capitalei, Gabriela Firea a încălcat multe dintre promisiunile făcute locuitorilor acestui oraș, iar dacă veți parcurge programul de guvernare înaintat de aceasta, veți observa că viitorul promis în anul 2016 nu seamănă mai deloc cu prezentul. În acest articol îți vom prezenta 10 țepe date de soția lui Pandele locuitorilor Bucureștiului.
1. Edilul Capitalei a promis piste de biciclete, dar în momentul de față cu avem nici 20 de km funcționali
„Eficientizarea sistemului de circulație în zona centrală. Se va pune accent pe prioritizarea formelor sustenabile și alternative de circulație. Un traseu cu prioritate pentru pietoni și bicicliști va crea o alternativă viabilă pentru transport. Se propune configurarea unei rețele integrate de circulație pietonală și pentru biciclete într-o zonă largă a centrului, care să reprezinte nu numai oportunități de circulație, ci și spații publice de calitate“, spunea candidata Gabriela Firea, în 2016.
2. Firea a promis spații publice pentru pietoni, în schimb, a renovat doar fântânile din Piața Unirii
„Una din problemele principale în ceea ce privește revitalizarea și reabilitarea urbană este lipsa fondurilor proprii. Domeniul în care lipsa unei politici publice articulate a produs cele mai dramatice consecințe este cel al calității spațiului public. Invadarea acestuia de către automobil, chiar și acolo unde spațiul public a fost special proiectat în favoarea pietonilor, este doar cel mai des invocat fenomen. Lipsa proiectelor de reabilitare, creare sau regenerare a unor spații publice variate, de calitate arhitecturală ridicată și generatoare de interacțiune socială diversă, este vizibilă, mai ales din cauza prezenței degradante a publicității neadecvat poziționate“, puncta ea.
3. Aceasta a promis apă caldă, dar locuitorii Capitalei stau deseori nespălați
„În 25 de ani, investițiile în unități de producție, dar și în sistemul de transport și distribuție au fost puține și nesemnificative, față de necesar. În consecință, s-au obținut randamente reduse și costuri ridicate pe zona de producție, dar și pierderi mari. Aproape o treime din căldura produsă se pierde pe drum, ceea ce generează costuri mari de transport și distribuție“, declara actualul Primar General.
4. Promitea spații culturale în clădiri dezafectate, însă a intenționat să demoleze Fabrica
„Bucureștiul găzduiește multe spații cu potențial pentru activități culturale și artistice, neutilizate în prezent din cauza situației juridice incerte, a lipsei investițiilor sau pur și simplu a dezinteresului. Aceste spații, clădiri industriale, fabrici abandonate, se află în special în cartiere și ar putea fi transformate din zone periculoase, nefrecventabile, în adevărate centre de creație. Terenuri și clădiri insalubre, de care părinții le spun copiilor să se ferească, pot fi transformate în spații de recreere, care să ofere publicului doritor de acces la cultură de calitate o alternativă de petrecere a timpului liber. De asemenea, aceste spații ar putea reprezenta o soluție și pentru instituțiile de cultură evacuate din sediile lor, ca urmare a faptului că acestea se află în clădiri cu risc seismic ridicat“ – și această declarație îi aparține tot Gabrielei Firea.
5. Actualul Primar General al Capitalei a promis conservarea istoriei, dar nu s-a ținut de cuvânt
„În contextul Marii Uniri, nu trebuie să uităm de Mica Unire din 1859. Hotelul Concordia, odată unul dintre cele mai selecte locuri din oraș, unde s-a hotărât unirea Principatelor Române, este astăzi un focar de infecție și un adevărat pericol pentru cei care trec pe lângă zidurile sale dărăpănate. O astfel de clădire, aflată în Centrul Istoric al Bucureștiului și încărcată de simbolism, nu ar trebui lăsată să se prăbușească, ci ar trebui readusă la gloria de odinioară. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este necesar un primar general determinat, și un consiliu general care să îl susțină în acest demers“, spunea soția lui Pandele.
6. A promis că valorifică patrimoniul, dar ce a făcut? I-a autorizat demolarea
„Bucureștiul beneficiază de un important patrimoniu cultural imobil, nevalorificat, lăsat de multe ori în paragină ca urmare a situației sale juridice incerte, din dezinteres sau chiar intenționat. De multe ori, clădirile de patrimoniu aflate în proprietatea unor privați sunt lăsate în ruină în mod intenționat, deoarece se află în zone centrale și se dorește construirea unor alte clădiri, cu valoare imobiliară mai mare, pe terenul pe care acestea îl ocupă. Trebuie luate măsurile necesare pentru a descuraja această practică și pentru a determina proprietarii să investească în restaurarea imobilelor pe care le dețin, fiind sprijiniți totodată în acest demers (prin scutiri de impozite, de exemplu). Orice investitor care va dori restaurarea unei clădiri de patrimoniu va avea în PMB un partener și prieten (vom contribui, de exemplu, cu realizarea de lucrări edilitare și amenajare a teritoriului care să pună în valoare imobilul respectiv)“ – Gabriela Firea.
7. Le-a promis bucureștenilor fluidizarea traficului, însă l-a blocat
„Realizarea de benzi unice dedicate transportului public și vehiculelor de intervenție pentru arterele pe care există trasee de transport în comun (acest lucru va duce la o mai mare predictibilitate şi la un timp mai scurt de deplasare în comparaţie cu utilizarea maşinilor personale)“, avea în plan actualul edil.
8. Firea a promis tramvaie noi, dar circulăm tot cu cele de pe care cade tabla
„Extinderea gradului de utilizare a transportului electric, în special a tramvaielor care asigură o capacitate superioară de transport (implicit și un consum eficient de energie calculat pe numărul de călători transportați)“, își lua angajamentul Gabriela Firea.
9. Vorbea despre concursuri pentru înfrumusețarea Bucureștiului, dar a uitat de ele
„Organizarea unor concursuri cu premii la nivelul Capitalei, având ca subiect amenajarea fațadelor, balcoanelor, grădinilor, iar ca obiectiv principal înfrumusețarea orașului“, le dădea Firea speranțe locuitorilor.
10. Se angaja să protejeze arborii ocrotiți dintr-un parc istoric – Cișmigiu -, dar a făcut un festival de teatru la rădăcinile lor
„Managementul arborilor ocrotiți și a parcurilor istorice din Capitală“, era pe lista de îndatoriri a Gabrielei Firea.