Cine au fost primii interlopi din România poate fi întrebarea de pe buzele multora. Gică Cioc, zis și Balaurul, din cauza temperamentului violent, Sandu Moise, zis și Hitler, din cauza mustății, Nicolae Purecică, zis Nae Chiorul, aveau să terorizeze orașe întregi cu crimele lor.
Povestea îl are în centru și pe comisarul Alimănescu, ”Spaima infractorilor”, și se întâmpla în anul 1945, când România se liniștea după cel de-al Doilea Război Mondial. În cartierele din București începuse, de fapt, un alt război, cl al bandelor de infractori, care erau extrem de violente și bine înarmate. De altfel, luptele se duceau în mare parte în Ferentari, un cartier a cărui reputație rău-famată și-a pus bazele din acea perioadă, întrucât toți auziseră de faimoșii criminali care se ascundeau prin casele din Ferentari.
Acțiunea începe în 1945, vara, când cartierul Ferentari începe să se umple de victime ciuruite de arme rusești. Cazul a ajuns pe masa comisarului Alimănescu, zis și Spaima Infractorilor. Acesta a descoperit că, deși armele erau rusești, autorii crimelor nu erau. Și-a dat seama de asta când a studiat semnalmentele asasinatelor: toți erau tineri bărbați recidiviști. Cum numărul victimelor tot creștea, acesta a concluzionat că nu poate fi vorba decât de un război între clanuri. Și a avea dreptate. Protagoniștii acestor răfuieli erau chiar căpeteniile de clanuri: Balaurul și Hitler. După ce s-au luptat pentru supremație în lumea crimei, Hitler a comis trădarea supremă. I-a suflat Balaurului iubita. Povestea spune că Balaurul era îndrăgostit de o tânără țigancă din Ferentari, iar când a aflat că Hitler i-a furat femeia, acesta a poruncit asasinarea tuturor apropiaților lui Hitler.
Confruntarea finală a avut loc exact ca în filme: comsiarul a aflat că Sandu Moise, Hitler, va petrece noaptea de Revelion alături de amanta, la cârciuma La colonelul, de pe Calea Călărașilor. A chemat întăriri și s-a pus la pândă în preajma cârciumei, așteptând să intervină și să aresteze rău-făcătorii la miezul nopții, când vor fi deja beți. Din păcate pentru el însă, și Gică Cioc făcuse cam același plan de răzbunare. În timp ce comisarul se pregătea să atace, cele două bande se măcelăreau înăuntru. Confruntarea a dus la uciderea lui Hitler, a Balaurului, dar și a Esmeraldei, care a creat toată povestea.
Nae Chiorul era cel mai cunoscut criminaal din Ferentari. Nae Purecică era un nume ce stârnea groaza în vremea celui de-al Doilea Război Mondial. După ce făcuse mai multe crime abominabile în Ferentari, terorizând Bucureștiul cu jafuri și tâlhării, Nae Chiorul ajunsese în anul 1947 un nume cunoscut în întreaga țară, fiind dat în urmărire generală. Chiar dacă figura lui era cunoscută oamenilor legii, ani de zile nimeni nu a reușit să intre în cuibul criminalului. Deoarece Ferentari nu mai era un loc sigur pentru el, acesta și-a mutat cartierul la Oradea. aducând teroarea în Transilvania. Banda lui a recurs astfel la zeci de atacuri armate, lăsând în urmă zeci de cadavre ale oamenilor nevinovați. El nu se limita doar la a tâlhări victimele și a le lua banii, le ucidea de plăcere și se spune că obișnuia să le tranșeze cu cuțitul precum animalele la abator.
Deja celebrul comisar Alimănescu a plecat la Oradea pentru a da de criminal. Investigațiile au dus și la un tipar al crimelor, iar cele mai multe victime erau călători cu trenul spre Oradea în scop de afaceri. Acesta a pus la cale un flagrant chiar în tren și a dat de urma lui Nae Chiorul. Nu l-a ucis pe loc și l-a urmărit până în momentul în care acesta intenționa să facă o nouă victimă. Dar interlopul nu a mai apucat să-și ducă fapta la bun sfârșit, deoarece a fost pus la pământ de o rafală de gloanțe, venită din partea oamenilor comsarului.