După ce au fost scoase în afara legii de Guvern, companiile de ridesharing Uber, Clever și Bolt s-au bucurat de sprijinul celor care le folosesc sau care cred că li se face o nedreptate. Pe internet a fost lansată o petiție pentru susținerea firmelor care vin cu soluții de transport alternativ.
Companiile de ridesharing Uber și Bolt funcționează, cumva, în afara legii, după ce Ordonanța care modifică Legea Taximetriei a intrat în vigoare. Șoferii care lucrează pentru aceste companii pot fi amendați de polițiști, motiv pentru care s-a instalat reticența în a ieși pe traseu.
Guvernul ezită, intenționat sau nu, să reglementeze aceste firme, dar Uber și Bolt se bucură de sprijinul populației.
Uber, Clever și Bolt au lansat o petiție online pentru a cere susținere din partea populației. Până acum, petiția a fost semnată deja de peste 200.000 de persoane, iar numărul lor crește de la oră la alta.
„Peste 2.5 milioane de oameni folosesc o alternativă modernă de transport. Vrem să continui să te bucuri de servicii civilizate, oricând ai nevoie, oriunde vrei să ajungi. Alătură-te demersului nostru! Semnează petiția și cere Guvernului să reglementeze de urgență aplicațiile de tip Uber, Clever și Bolt”, se arată pe site-ul continuam.ro.
Autorii demersului susțin că, după adoptarea OUG, a început un val de abuzuri din partea taximetriștilor și a poliției asupra șoferilor parteneri: amenzi, intimidări, bătăi, mașini confiscate. Prin urmare, numărul șoferilor activi pe platformă a scăzut cu 25% într-o singură zi, iar timpul de așteptare s-a mărit la peste 10 minute.
Ridesharing-ul a fost reglementat cu succes în 14 țări europene, dar România întârzie să facă acest lucru, lăsând acest domeniu pradă abuzurilor și incertitudinii, arată cei care au lansat petiția.
Fără o Ordonanță de Urgență care să reglementeze urgent aceste servicii, activitatea va fi serios perturbată, fiind afectați atât cei 2.5 milioane de utilizatori ai acestor platforme, cât și cei 20.000 de șoferi parteneri.