20 mai 2019 | 15:58

Alegeri europarlamentare 2019. Ce prezență se așteaptă la urne, duminică, 26 mai. Românii, mereu sub media europeană

Știri generale
Alegeri europarlamentare 2019. Ce prezență se așteaptă la urne, duminică, 26 mai. Românii, mereu sub media europeană

În mai puțin de o săptămână, românii sunt chemați la urne pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European. De regulă, prezența la un astfel de scrutin este scăzută, dar situația s-ar putea schimba anul acesta.

Alegerile europarlamentare sunt organizate în România duminică, pe 26 mai. În aceeași zi, are loc și un referendum pe justiție, organizat de președintele Klaus Iohannis. Acest lucru ar putea impulsiona prezența de vot, deși România nu stă deloc bine la acest capitol.

Românii au fost mereu sub media europeană atunci când a venit vorba de prezența la vot la europarlamentare.

Cât interes au arătat românii pentru alegerile europarlamentare

Datele Autorității Electorale Permanente arată că prezența la vot la europarlamentare a fost tot mai scăzută, potrivit Libertatea.

În 2014, de exemplu, puțin peste 32% dintre români s-au prezentat la urne. Înseamnă o participare cu 10 procente mai mică decât media europeană. Campioni la acest capitol au fost belgienii, unde prezența la vot a fost de aproape 90%.

Cu alte cuvinte, 9 din 10 cetățeni belgieni s-au prezentat la urne pentru a se pronunța pentru viitorul Uniunii Europene și pentru a-și alege decidenții din Parlamentul European.

La scrutinul din 26 mai, va fi organizat și referendumul pe justiție, un demers prin care e posibil ca președintele Klaus Iohannis să fi căutat tocmai să obțină o prezență mai mare la urne. Calculele de tip politic ar arăta că o prezență mai mare la vot reprezintă un avantaj pentru formațiunile din opoziție. Cu alte cuvinte, ar putea duce la o înfrângere a celui mai mare partid din România – PSD.

Cum votau românii după Revoluție

În 1990, la primele alegeri libere, organizate după căderea comunismului, românii şi-au votat Parlamentul şi preşedintele. Au participa atunci la vot peste 86% dintre persosanele care aveau acest drept.

Ulterior, însă, interesul a scăzut considerabil.  În 1992 şi 1996 au fost peste 76%. Şi în 2000, undeva la două treimi dintre români au venit să voteze.

Apoi, în 2008, doar 39% dintre alegători și-au pus ștampila pe buletinele de vot de la alegerile parlamentare.

Românii sunt, însă, receptivi atunci când vine vorba de alegerile prezidențiale. În 2009 şi în 2014, prezența la vot la prezidențiale a sărit de 50%.

Parteneri
Cine a prins buchetul de mireasă la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
Redactia.ro
Sucul bogat în vitamina A care te va ajuta să scapi complet de petele de pe față
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Wow, ce apariție! Mama Monicai Bîrlădeanu a dat o lecție de stil și rafinament la nunta fiicei sale. Minodora Tătăruşanu a avut două ținute de Oscar la pretențiosul eveniment ș
Unica.ro
Cătălin Botezatu a recunoscut totul. Da, așa este!
EVZ.ro
Abia a divorțat de mama copiilor, dar acum vrea să se întoarcă la a doua soție?! Gestul făcut de fotbalistul de la Națională față de femeia cu care n-a mai vorbit de 5 ani
Spynews
Elena Udrea l-a fermecat. S-a aflat acum adevărul despre Băsescu și blonda de la Cotroceni
Capital.ro
WOW! Fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță, tot o frumusețe rară. Cine este și cum arată doctorița cu care soțul Monicăi Bîrlădeanu are doi copii. „Viața noastră a fost foarte afectată de...”
Avantaje
DECIZIE FINALĂ privind SCHENGEN! Anunțul MOMENTULUI pentru ROMÂNIA
Mediaflux
Anamaria Prodan, dezvăluiri cu lacrimi în ochi. Cum i-a răspuns lui Laurențiu Reghecampf după declarațiile controversate făcute de antrenor zilele trecute
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ce etnie are Valeriu Gheorghiță, de fapt. Puțin știu acest detaliu despre soțul Monicăi Bîrlădeanu
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro