Biserica Ortodoxă prăznuiește sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, pe data de 15 august 2020. De ce este greșit să urăm ”La mulți ani!„ în această zi.
În limba ebraică, numele Maria înseamnă cea iubită sau cea îndrăgită. Adormirea Maicii Domnului este sărbătorită pe data de 15 august și este o zi încărcată de simboluri. În această zi, Sfânta Fecioară Maria a trecut la cele veșnice.
Îngerii și sfinții au umplut împrejurimile de împrejurimile de lumină în ziua Adormirii acesteia. Apostolul Toma a lipsit de la funeralii, iar când a revenit după trei zile la mormânt, l-a găsit gol. Se presupune că aceasta ar fi ridicată la cer de către Fiul ei, șezând la dreapta sa ca o Împărăteasă.
Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica de Sfânta Maria:
Alte persoane care își mai sărbătoresc onomastica de Sfânta Maria, poartă următoarele nume:
Deoarece pe 15 august se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului, adică trecerea în neființă a Fecioarei Maria, se consideră că este păcat să spui ”La mulți ani!”, persoanelor care au nume derivate de la cel al Sfintei Fecioare.
Doar morții se pomenesc în această zi, a sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, iar onomastica poate fi sărbătorită, când Biserica Ortodoxă sărbătorește Nașterea Maicii Domnului, adică pe data de 8 septembrie.
Conform site-ului creștinortodox.ro această sărbătoare este considerată a fi o sărbătoare plină de bucurie, nu tristă. Biserica nu consideră că este greșit să spui ”La mulți ani!„ Moartea Maicii Domnului este considerată mutare la Viață, fapt care reiese și din Troparul Adormirii Maicii Domnului:
„Mutătu-te-ai la viața ceea ce ești Maica Vieții”.
„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu.
Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele.
În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te impor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința).
Te impor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale.”
Se spune rugăciunea Tatăl Nostru, iar apoi: „Bucură-te Marie, cea plină de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecului tău care a născut pe Mântuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos.
Sfântă Marie, Maica de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre. Amin!”