05 aug. 2020 | 11:10

De ce se tulbură zeama murăturilor. Problema care dă bătăi de cap multor gospodine

Știri generale
De ce se tulbură zeama murăturilor. Problema care dă bătăi de cap multor gospodine
De ce se tulbură zeama murăturilor. Problema care dă bătăi de cap multor gospodine

Îți plac murăturile însă te lovești de următoarea problemă – oricât te-ai strădui ca lucrurile să fie făcute ca la carte moarea – zeama se tulbură? Ei bine, în acest articol îți vom dezvălui secretul care îți va rezolva această dificultate întâmpinată în bucătărie.

De ce se tulbură moarea, sau zama murăturilor?

Această neplăcere, care dă bătăi de cap multor gospodine, este, într-o oarecare măsură, firească. Explicația este simplă: în cazul murăturilor puse la saramură apare o ușoară tulburare a moarei întrucât, în urma fermentației, apare acidul lactic. În astfel de situații, când murăturile nu prezintă nicio caracteristică suspectă, în afara celei enunțate anterior, acestea pot fi consumate fără probleme.

Dacă ești, însă, o persoană foarte precaută, ai putea să le clătești înainte de a le servi la masă, însă moarea tulbure este un semn ca murăturile tale au trecut printr-un proces de fermentație firesc.

Însă, există și alte motive pentru care zeama murăturilor devine tulbure, precum:

  1. Apa prea dură – Apa de la robinet poate cauza aspectul tulbure la suprafața legumelor, cu atât mai mult dacă știi că ai o apă dură. Însă, de reținut că nici acest aspect nu face ca murăturile să nu mai fie bune pentru consum. Cu toate acestea, dacă vrei să eviți acest lucru, pe viitor te sfătuim să fierbi apa în care intenționezi să adaugi lugumele, căci așa vei obține o moare mai clară.
  2. Folosești sare de masă – Poate nu te-ai gândit la asta, însă sarea pe care o folosești atunci când pui murăturile pentru anotimpul rece este foarte importantă. De aceea, îți sugerăm ca peste legume să torni sare mare, pentru murături, iar nu sare fină, de masă.

Cum știm că murăturile sunt, de fapt, stricate

Nu în ultimul rând, una dintre cauzele cele mai întâlnite pentru care zeama murăturilor devine tulbure este alterarea. Murăturile stricate sunt tulburi, însă mai există câțiva factori care dau de bănuit:

  • textura murăturilor devine moale;
  • acestea prezintă pete albe sau negre;
  • mirosul din borcan este unul de-a dreptul neplăcut.