02 aug. 2020 | 12:33

Adevărata poveste a stadionului „Viitorul” din Scorniceşti. Gestul lui Ceaușescu

Monden
Adevărata poveste a stadionului
Adevărata poveste a stadionului "Viitorul" din Scorniceşti. Gestul lui Ceaușescu

Stadionul „Viitorul” din Scorniceşti are cu ce se mândri. Acesta a fost construit după cele mai înalte standarde ale vremii, fiind primul stadion din fotbalul românesc a cărui tribună a fost dotată cu scaune.

Povestea adevărată a stadionului „Viitorul” din Scorniceşti. Ce gest a făcut Ceaușescu

Lucrările la stadionul Viitorul din Scornicești au fost începute în anul 1984, pe amplasamentul pe care, cu zece ani în urmă, în primăvara anului 1974 se bătea primul ţăruş la construcţia vechiului stadion. Astfel, la 4 ani, pe 28 August 1988 are loc primul meci oficial pe noua arenă: FC Olt -FC Bihor, care s-a terminat cu scorul de 0-0. Stadionul beneficia de o capacitate de 15 000 de locuri.

Nicolae Ceaușescu nu a fost de acord cu o construcție aşa mare, dovada cea mai mare dovadă fiind că primul meci disputat pe noul stadion a avut loc miercurea şi s-a desfăşurat într-un anonimat total.

Adevărata poveste a stadionului "Viitorul" din Scorniceşti. Gestul lui Ceaușescu

Adevărata poveste a stadionului „Viitorul” din Scorniceşti. Gestul lui Ceaușescu

Cu cine a jucat FC olt la inaugurarea stadionului

Adversara  echipei F C Olt a fost Universitatea  Craiova cu Eugen Neagoe, Gigi Ciurea şamd. La inaugurare, Sorin Cîrţu s-a întrebat, surprins de construcția uriaşă, „Ce este cu tarlaua asta?”  .

Oraşe mari,  cu echipe de tradiţie nici nu visau la aşa ceva. Dotările stadionului includ: scaune la tribuna I, tribună oficială, spații pentru presă, vestiare, saună, bazin de înot sub tribuna II ( care nu a mai fost finalizat ), gazon cu sistem de drenare al apei, camere de locuit pentru cantonamente (sub tribuna I ).

Stadionul a avut cea mai bună suprafață de joc din țară

Gazonul a fost decopertat de pe un deal din vecinătate ceea ce, potrivit inginerului Neacşu, împreună cu sistemul de drenare de cea mai bună calitate, au făcut ca stadionul din Scornicești să beneficieze de una dintre cele mai bune suprafețe de joc din România.

În plus, sub tribune, proiectantul a gândit spații dedicate atelierelor unei fabrici de textile ale căror produse să susțină finanțarea echipei de fotbal. În prezent toate astea, fie au dispărut, fie s-au degradat aproape în totalitate. Construcţia a fost proiectată de ing. Viorel Neacşu şi realizată de Trustul de Construcţii Hidrotehnice (TCH).

Stadionul a fost folosit de FRF

Stadionul Viitorul din Scornicești a mai rămas ani buni în circuit. Şefii FRF, aceiaşi care desfinţau F.C. Oltul,  la sfârsitul mijlocul anilor 80 îşi amintesc ca la Scornicesti există un stadion modern. In vara anului 1995, lotul de juniori U.E.F.A. ’98 si ’96 angajate în turneul de calificare pentru Campionatele Europene soseau pentru cantonament la Scornicesti pe 24 august.

Aici tinerii fotbalisti, Romania’96 ( antrenor L. Satmareanu ) şi Romania’98 ( antrenor I.Chirilă ) urmează să întânlească formaţiile similare ale Turciei în partide de verificare.