Ministerul Finanțelor vine cu propuneri legate de activitatea ANAF, dar pregătește și anumite modificări în calculul TVA. Noile măsuri vor fi cuprinse într-un proiect de ordonanță de urgență.
Ministerul Finanțelor a anunțat, miercuri, că a pregătit noi propuneri legate de activitatea ANAF și de calculul TVA. Premierul Viorica Dăncilă ar fi cerut anumite modificări, pe anumite paliere. Propunerile vizează scăderea Taxei pe Valoare Adăugată la alimente, dar și reducerea birocrației în cadrul ANAF.
Finanțele urmăresc, în acest context, să elimine anumite „inechități” referitoare la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate.
Ministerul Finanţelor propune, în proiectul de OUG, anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi a altor obligaţiilor fiscale datorată de persoanele fizice pentru care baza lunară sau, după caz, baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară.
Finanțele explică și această bază anuală de calcul. E vorba de valoarea a douăsprezece salarii de bază minime brute pe ţară, în perioada fiscală 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2017. Pentru toată această, ANAF nu va mai emite decizii de impunere.
Numai că sunt puțini românii care nu au primit deja aceste decizii de impunere. Statul trebuie să se asigure acum că aceștia își primesc banii înapoi. Se caută, așadar, o debirocratizare în activitatea ANAF.
Se modifică, de asemenea, și termenele de plată pentru aceste contribuții. Toate deciziile de impunere emise între 15 martie și data la care va intra în vigoare noua ordonanță de urgență, dar și pentru plata pentru perioada 2014-2017, termenul maxim să fie 120 de zile.
Aceste aproximativ patru luni se calculează din momentul în care intră în vigoare OUG.
Ministerul Finanțelor va propune ca TVA la alimente să scadă de la 9% la 5%.
”În ceea ce priveşte TVA, se propune reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiţionale, autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”.
Ministerul Finanțelor
Potrivit Codului Fiscal, cota redusă de TVA de 9% se aplică acum pentru lalimente și băuturi non-alcoolice.
”Având în vedere statisticile îngrijorătoare referitoare la starea de sănătate de populaţiei, direcţiile de acţiune în domeniul sănătăţii stabilite la nivel mondial, prin care se încurajează alegerea de alimente mai sănătoase, precum şi faptul că cetăţenii şi consumatorii din România solicită din ce în ce mai frecvent produse alimentare de înaltă calitate, s-a considerat necesar să fie luate în regim de urgenţă măsuri la nivel naţional pentru încurajarea consumului de alimente de înaltă valoare calitativă”.
Ministerul Finanțelor