Cum au ajuns pisicile să fie un animal sacru în Egiptul Antic? De ce erau aceste animale considerate zeități, extrem de apreciate și divinizate?
În zilele noastre pisicile sunt animale domestice, dar strămoșii lor erau de-a dreptul niște zeități în ochii celor din Egiptul Antic. Deisgur că în privirile iubitorilor de animale nimic nu s-a schimbat, dar istoria arată care a fost traiectoria exactă a statutului pisicii. Se presupune că pisicile au ca strămoș pisica sălbatică africană, rasă domesticită în Egiptul Antic pentru a controla diversele rozătoare care dăunau culturilor și aduceau diverse boli. În cele din urmă, pisicile au ajuns să controleze populația de rozătoare și au redus numărul de decese din cauza bolilor cauzate de acestea, dar și la creșterea cantității de alimente.
Calitatea vieții egiptenilor a fost cu mult îmbunătățită, iar pisica a devenit animal sacru și reprezentația vieții. Animalele au fost asociate cu zeițele Bastet, Mafdet, Sekhmet, prima fiind zeița egipteană care era descrisă ca fiind jumătate pisică și jumătate femeie. Până la căderea Noului Regat, pisicile erau venerate de toți, iar dacă un faraon omora vreuna dintre ele primea pedeapsa cu moartea. Unele au fost mumificate și îngropate alături de stăpânii lor pentru a le aduce noroc în viața de apoi.
Specialiștii de la Institutul de Cercetare în Informatică și Sisteme Aleatorii din Franța au scos la iveală un detaliu surprinzător după analizarea mumiei unei pisici din Egiptul Antic. Cercetătorii au descoperit că felina avea cinci picioare și trei cozi, arată mirror.co.uk. Analiza a indicat faptul că mumia pisicii nu avea craniu, vertebre sau coaste. Specialiștii iau în calcul și posibilitatea unei „escrocherii la care recurgeau preoții fără scrupule în antichitate”.
„Ne-am așteptat să descoperim o pisică, nu mai multe. Există milioane de mumii de animale, însă foarte puține au fost reconstruite cu ajutorul imaginilor. Unele mumii sunt goale, altele pot conține un singur os, iar uneori se regătește scheletul complet al unei pisici”
Theophane Nicolas, cercetător