08 mai 2019 | 15:32

Când și cum va putea fi adus în țară Radu Mazăre: ce spun protocoalele internaționale

Știri generale
Când și cum va putea fi adus în țară Radu Mazăre: ce spun protocoalele internaționale

Radu Mazăre a fost prins, miercuri 8 mai, în Madagascar și reținut de autoritățile de acolo. Acum, oficialii de la București trebuie să facă demersurile necesare pentru a-l aduce în țară.

Radu Mazăre a fost reținut în Madagascar, la aproape un an și jumătate după ce fugise din țară. El se afla sub control judiciar la momentul decembrie 2017, când a plecat din țară, dar, totuși, a reușit să treacă granița nestingherit.

Fostul primar al Constanței are două condamnări în țară. Prima, în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje din Constanța, de nouă ani de închisoare, iar cea de-a doua, de aproape zece ani de închisoare, în dosarul Polaris. Pentru a fi sigure, însă, că Radu Mazăre va ajunge, într-adevăr, după gratii, autoritățile trebuie să-l și aducă în țară pe fostul edil.

Dar lucrurile nu sunt atât de simple precum par.

Când și cum poate fi adus în țară Radu Mazăre

Poate cel mai important aspect al cazului Radu Mazăre e faptul că România nu are un acord de extrădare cu Madagascarul. Un mandat de arestare în lipsă pe numele lui Mazăre a fost emis, în condițiile în care fostul edil are o condamnare definitivă.

Dar aducerea lui în țară se poate dovedi complicată. După ce a fost dat în urmărire internațională și după ce a fost reținut de autoritățile din Madagascar, Radu Mazăre e la mâna autorităților de acolo. El ar putea fi trimis în România doar în baza unei înțelegeri între țara noastră și oficialii din Madagascar.

Atunci când a fugit din România, fostul edil insista că va cere azil politic. Dar, din moment ce a fost reținut, înseamnă că el nu a fost obținut. Sau că procedurile nu au fost finalizate.

Dacă Radu Mazăre a depus o cerere de azil politic și dacă ea va fi acceptată, atunci Madagascaru nu-l va extrăda. În baza unor tratate internaționale, însă, o persoană condamnată definitiv nu poate primi azil politic decât în situații excepționale, după cum a declarat avocatul Adrian Cuculis la Digi 24.

Dar Madagascarul ar mai putea refuza să-l extrădeze și invocând investițiile făcute de fostul primar în acea țară. Mazăre se lăuda că a concesionat, pe o perioadă de 99 de ani, un teren de aproape două hectare, chiar pe malul oceanului.  Acolo plănuia să construiască un complex de agrement.

Cazul Radu Mazăre pare unul în oglindă cu cel al Elenei Udrea. Și fostul ministru, de asemenea condamnat definitiv, a fost capturat de autoritățile din Costa Rica, dar nu a fost extrădat, iar autoritățile de la București fac încă eforturi în acest sens.

În cazul Elenei Udrea, fostul ministrul al Justiției, Tudorel Toader, declara că ea poate fi adusă în țară, chiar și în lipsa unui acord de extrădare, dar admitea că procedurile sunt greoaie.

„Prima procedură, în temeiul curtoaziei internaţionale, cu asigurarea reciprocităţii şi vreau să subliniez că în precedent am avut un astfel de caz de extrădare din Republica Costa Rica şi în al doilea rând că în acest moment se află pe rol în derulare un alt caz de extrădare din Republica Costa Rica, altul decât cel la care facem referire. A doua procedură a extrădării se poate realiza în baza convenţiilor multilaterale la care ambele state au calitatea de parte”.
Tudorel Toader, declarație iunie 2018

Miza aducerii în țară a lui Radu Mazăre

Radu Mazăre riscă să stea mulți ani după gratii, dacă autoritățile reușesc să-l aducă în țară. Fostul edil al Constanței are o condamnare definitivă la 9 ani de închisoare cu executare în dosarul care a vizat retrocedarea ilegală a plajelor din Constanța.

E vorba de același dosar în care și Cristi Borcea a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. În același dosar, au mai fost condamnați Nicușor Constantinescu – cinci ani de închisoare, Dragoș Săvulescu – cinci ani și jumătate, Aurel Jean Andrei – doi ani cu suspendare. Judecătorii au decis, în aceeași sentință, și ca plajele retrocedate ilegal să fie confiscate.

La începutul lunii mai, Radu Mazăre a mai primit o condamnare – de nouă ani și zece luni de închisoare, în dosarul Polaris. Acea sentință poate fi însă atacată cu apel, ea nefiind definitivă. În dosarul Polaris, fostul primar a fost trimis în judecată pentru luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese.

Parteneri
Ion Țiriac, internat într-un spital din Viena. Miliardarul acuză probleme de sănătate
Redactia.ro
Irinel Columbeanu și-a mai îndeplinit un vis! Fostul milionar a ajuns la vila din Izvorani: „Simt o emoție puternică”
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Și-a făcut iubit cu nevastă și copii acasă! Artista a fost prinsă cu bărbatul însurat pe străzile din București! Incredibil!
Unica.ro
Culisele relației Simion-Becali. De ce a lipsit latifundiarul de la nuntă
EVZ.ro
Văduva lui Gabi Stângău, copleșită de durere în ziua în care ar fi aniversat doi ani de la nuntă. Ce semn divin a primit Diana Berințan: „Ești cu mine mereu” / FOTO
Spynews
RUSIA a dat ORDIN României. Avem termen doar 4 zile. Moscova ne amenință direct
Capital.ro
WOW! Fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță, tot o frumusețe rară. Cine este și cum arată doctorița cu care soțul Monicăi Bîrlădeanu are doi copii. „Viața noastră a fost foarte afectată de...”
Avantaje
Răsturnare privind ADERAREA la SCHENGEN! ZI DECISIVĂ AZI
Mediaflux
Anamaria Prodan versus Laurențiu Reghecampf! Războiul continuă! Cei doi se văd față în față la Tribunal, acum
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Unde a plecat Mario Fresh după ce a confirmat despărțirea de Alexia Eram. Alături de cine s-a fotografiat artistul
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro