Sute de mii de români au intrat, în urma pandemiei de coronavirus, în şomaj tehnic. După ce au primit foarte multe plângeri, cei de la Inspecţia Muncii au decis să explice tuturor ce se întâmplă în acest caz cu zilele de concediu.
În Codul muncii nu se prevede că durata concediului de odihnă se diminuează proporțional cu durata suspendării activității în urma șomajului tehnic, însă legislația muncii prevede că se consideră perioade de activitate prestată cele de incapacitate temporară de muncă și cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal și concediului pentru îngrijirea copilului bolnav.
Cu alte cuvinte, se poate deduce că alte perioade în care nu se prestează activitate nu se consideră activitate prestată. Lucru care duce la diminuarea proporțională a duratei concediului de odihnă. Cu toate acestea, părțile pot conveni ca salariatul să beneficieze de întreaga durată a concediului de odihnă așa cum este prevăzut în contractul individual de muncă, a explicat Inspecția Muncii pentru avocatnet.ro.
Dacă înainte de pandemia de coronavirus, indemnizaţia era suportata integral de către angajator, statul a decis să vină în ajutor. Astfel, toți angajatorii afectați au putut cere de la stat subvenționarea indemnizațiilor de șomaj tehnic, însă numai pentru durata stării de urgență.
Potrivit articolului 53 din Codul muncii, în perioada în care angajatorul își întrerupe temporar activitatea, salariații trebuie să primească o indemnizație de șomaj tehnic de 75% din salariul lor de bază. Această indemnizație de șomaj tehnic este suportată integral de către angajatori, din fondul de salarii.
Întreruperea temporară a activității este una dintre variantele pe care le au angajatorii dacă au probleme din motive economice, tehnologice, structurale sau similare.