Odată cu liberalizarea prețurilor la furnizarea de gaze naturale către populație, autoritățile și-ar fi dorit o stabilizare a pieței, pe criterii de concurențiale, dar se pare că efectul este cu totul altul, unul pe care nu îl așteptau.
Autoritatea de reglementare a prețurilor de distribuție a gazelor naturale către populație, anunța că, începând cu data de 1 iulie, prețurile vor scădea cu 20 de procente. Astfel, toți consumatoriiputându-și renegocia contractele și să-și schimbe furnizorul, chiar dacă au semnat sau nu contracte noi. Specialiștii din piață, nu odată, au tras un semnal de alarmă asupra acestei decizii, spunând că efectul ar putea fi unu de bumerang, și să întoarcă împotriva lor, așa cum relataează si antena3.ro. Din păcate realitatea ne arată că planul de acasă nu se pupă cu cel din târg.
Ieftinirea anunțată și dorită de autorități se pare că nu se întrevede la orizont, iar consumatorii români nu au resimțit ieftinirile anunțate odată cu liberalizarea pieței de gaze naturale. Conform proiectului prețurie ar fi trebuit să scadă între 10 si 15%. Odată cu liberalizarea consumatorii au încheiat contracte pe trei luni, dar din octombrie prețurile vor crește din nou.
Imediat după lansarea proiectului de liberalizare, autoritatea de reglementare în domeniu, ANRE declara, într-un comunicat că nu există niciun risc de deconectare. Motivul acestei asigurări date de ANRE este acela al contractelor și a condițiilor de furnizare a gazelor dinspre furnizor către clinetul final.
”Clientul final are relaţii cu furnizorul, iar la rândul său furnizorul are relaţii conexe cu operatorul de distribuţie referitoare la derularea contractului de furnizare. Clientul casnic schimbă doar furnizorul nu şi distribuitorul, care rămâne neschimbat indiferent de furnizorul de gaze.”, declarau oficialii ANRE.
Conform ANRE, înianuarie 2021 urmează liberalizarea și pe piața de energie electrică, iar populația, consumatorii casnici, regăsind în facturile la energia electrică valori mai mari decât cele de până acum.