AccuWeather, una dintre aplicațiile instalate pe mobil, a anunțat o tornadă în următoarele 24 de ore în București. E un avertisment care e trimis extrem de rar, iar meteorologii vin cu propriile explicații.
Aplicația AccuWeather a informat, luni, că e posibilă apariția unei tornade în București. Anunțul nu este unul întâmplător, în condițiile în care ANM a emis o alertă meteo de vreme severă în toată țară.
Până miercuri, 8 mai, sunt așteptate vijelii, ploi torențiale cu tunete și fulgere, vijelii de scurtă durată. România va fi lovită, de asemenea, și de un val de aer polar, iar asta înseamnă că temperaturile vor scădea considerabil.
Dincolo de avertismentele meteorologilor, însă, a apărut și acest avertisment de la AccuWeather privind tornada. Iar meteorologii au fost rugați să comenteze această informație.
Meteorologii privesc cu rezerve avertismentul AccuWeather, referitor la o tornadă în București. Nu pentru că un astfel de fenomen meteo nu ar fi posibil, ci pentru că acesta nu poate fi prezis, totuși, cu o zi înainte să se producă, potrivit Digi 24.
Bogdan Antonescu, cercetător în cadrul Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare în Optoelectronică, a explicat că, la prima vedere, un astfel de anunț nu pare a avea acoperire.
„Se pot estima doar condiţiile care pot duce la tornade. Meteorologii se pot uita doar la condiţii care pot duce la furtuni care pot duce la tornade. Se poate produce o tornadă în Bucureşti, dar o prognoză cu o zi înainte e greu de făcut. Se poate da o prognoză de probabilitate de apariţie a unor furtuni care pot duce la tornadă. La punct fix, în Bucureşti sau în anumite puncte e extrem de dificil, nici Statele Unite nu au un asemenea sistem. Cu o zi înainte se pot identifica zonele unde pot avea loc fenomene severe, apoi intră în funcţie partea de monitorizare a fenomenelor severe. Sunt necesare până la 15 – 16 minute în avans pentru o tornadă cu precizie. O jumătate de oră spune doar aria în care se poate produce fenomenul respectiv”.
Bogdan Antonescu, cercetător
Potrivit lui Bogdan Antonescu, tornadele nu sunt fenomene atât de rare pe cât s-ar crede.
„Am avut între 1822 şi 2013, un număr de 129 de tornade în România. Nu e un fenomen extrem de rar. Există percepţia că nu se produc în Europa, aşa că atunci când îl vezi zici că e altceva. Publicul nu e pregătit pentru tornade. În Europa, lumea se apropie de ele, vor să facă fotografii. Asta nu se face. Pe undeva e de înţeles, pentru că publicul nu e pregătit. Nu conduceţi spre tornadă, nu fotografiaţi de aproape! E bine să circule informaţia, să se facă fotografii, dar de la distanţă mare. Mai bine să obţină o fotografie de la distanţă mare decât să fie în apropiere, în cumulul de praf şi de alte materiale”.
Bogdan Antonescu, cercetător