Facebook a depășit de ceva timp pragul de două miliarde de utilizatori. Ce se întâmplă însă când, dintre aceștia, unii mai mor? Ei bine, te poți asigura de un lucru: veșnicie digitală.
O cercetare derulată de Oxford Internet Institute a venit cu un verdict sumbru: numărul profilurilor de Facebook ale persoanelor decedate al putea să-l depășească pe cel al persoanelor în viață. Iar asta s-ar putea întâmpla în următorii 50 de ani.
Astfel, Facebook devine un cimitir digital, unde vei vedea diverse conturi eterne. Dar cum se ajunge la așa ceva? Ei bine, acest tutorial te ajută să înțelegi cum poți transforma un cont obișnuit într-unul memorial.
Un profil de Facebook este, în general, plin de amintiri. Toți le avem acolo, unii mai mult, alții mai puțin. În caz de deces, ce trebuie să faci e ca pagina să fie transformată într-una memorială. Treaba asta poate fi inițiată de aproape oricine: familie, prieten, cunoscut etc.
Pe un profil memorial, nu se mai poate autentifica nimeni, indiferent dacă știe sau nu parola. Ar fi frumos să iei însă legătura cu cei mai apropiați membri ai decedatului, ca să știi dacă e în regulă.
Singura persoană care poate posta pe un profil memorial este un „contact de moștenire”. Poate fi însă definită doar de proprietarul contului pe parcursul vieții, atât. Dacă te gândești să-ți asumi o astfel de măsură de precauție, poți utiliza acest link.
Poți intra la secțiunea General din configurarea contului tău de Facebook și să faci un tap pe Administrează contul. Acolo există un câmp dedicat în care poți tasta numele unui prieten din lista de Facebook.
Transformarea unui profil în cont memorial poate fi solicitată la această adresă. Acolo ai un formular în care trebuie să alegi momentul aproximativ în care persoane a încetat din viață și să introduci numele persoanei.
Opțional, poți atașa o poză cu un certificat de deces sau un link către un necrolog. O știre online despre evenimentul care a dus la decesul respectiv poate fi suficientă. La final, apasă pe Trimite în colțul din dreapta jos. Vei primi un mail de confirmare în momentul în care cererea ți-a fost verificată.