Vă prezentăm o rețetă de savarine exact cum o preparau mătușile noastre. Copiii vor fi încântați de această rețetă veche, dar și invitații pe care îi veți avea la masă vă vor privi cu alți ochi, după ce vor gusta din savarinele acestea gustoase.
Să ne apucăm de rețeta de savarine! Se amestecă făina cu laptele, drojdia şi zahărul. Apoi, urmează ouăle, uleiul, sarea şi amestecaţi aluatul timp de 5 minute, până la omogenizare. Se lasă la dospit circa 30 de minute, după care se şpriţează sau se pune în forme unse şi se mai lasă puţin la dospit. Se coc la foc mediu crica 25 de minute şi se lasă la răcit.
Între timp se face siropul, din apă încălzită pe foc, cu zahăr şi esenţă de rom. Tăiaţi savarinele răcite cu o foarfecă mare, astfel încât să aibă un căpăcel încă ataşat, apoi scufundaţi-le în sirop, sau însiropaţi bine într-o tavă mare.
Se bate frişca şi se umple fiecare savarină cu un poş. Deasupra căpăcelului se poate pune puţin jeleu, peltea sau dulceaţă de căpşuni, după preferinţe. Se lasă la răcit peste noapte şi se servesc a doua zi de la frigider.