Guvernul vrea să se lupte cu hypermarketurile și a decis să majoreze capitalul social al Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea S.A. la peste 93 de milioane de lei. Planul prin care românii ar urma să poată cumpăra mai multe produse autohtone este să înființeze mai multe magazine de stat care să vândă produse exclusiv românești.
Astfel, intermediarii de produse agricole ar fi eliminați de pe piață, iar magazinele cu produse românești le-ar face concurență lanțurilor de hypermarketuri. De asemenea, ar urma să fie înființate platforme de colectare a produselor agricole, o bursă a peștelui și clustere agricole. Pentru aceste investiții, statul român va plăti 100 de milioane de euro.
Ținta Guvernului este ca noua companie de stat să ocupe un segment important pe piața agroalimentară până în anul 2021. Pentru a majora capitalul social al Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea S.A, Executivul s-au folosit de banii rămași din fostul program european de subvenții agricole SAPARD.
Activitatea comercială a noii companii de stat ar urma să sprijine programele naționale pentru tomate, usturoi, carne și lapte, vin și produse melifere, multe dintre aceste produse urmând să fie exportate. Guvernul anunță că societatea își propune ca până în 2021 să ocupe un segment de 8-10% pe piață pe principalele categorii de produse.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, susține că „prin aceste investiții vor fi create cel puțin 450-500 de locuri de muncă directe, va fi atras în zona pieței organizate și fiscalizate un segment estimat la circa 10% din piața actuală a cerealelor, legumelor și fructelor și vor fi asigurate din surse interne peste 30-40% din cantitățile de carne de porc, vită, pasăre și pește asigurate în prezent din import.”
Investițiile ar urma să fie benefice și pentru micii fermieri, care își vor fiscaliza activitatea, ceea ce va duce automat la reducerea evaziunii ficale din acest domeniu și care este estimată la 3 miliarde de euro.