21 iun. 2020 | 16:56

Ultimul secret al lui Ceaușescu. Ce s-a aflat abia după 40 de ani

Știri generale
Ultimul secret al lui Ceaușescu. Ce s-a aflat abia după 40 de ani
Ultimul secret al lui Ceaușescu. Ce s-a aflat abia după 40 de ani

La  mijlocul anilor 70, baza militară de la Bobocu, județul Buzău, a devenit peste noapte într-un loc extrem de bine păzit pentru Nicu Ceaușescu, fiul cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu. Supranumit ”Prințișorul”, acesta și-a dorit să facă armata la aviație, la scurt timp după ce primise cadou un avion de mici dimensiuni de la regina Angliei.

Ultimul secret al lui Ceaușescu

Astfel, în anul 1976 se instituia Bobocu o Omerta pe perioada cât fiul dictatorilor urma să-și ia brevetul de zbor la termen redus. Vreme de 40 de ani au ținut secret foștii colegi ai lui Nicușor Ceaușescu aventurile pe care copilul de suflet al lui Ceaușescu le-a avut la școala de aviație de la Buzău.

Mai mult, piloții care l-au avut drept coleg pe copilul dictatorilor au trăit o adevărată tragicomedie, timp de șase luni, presărată cu amenințări venite de la securiști, dar și cu povești ieșite din comun.

“Când au aflat că vine Nicuşor, ne-au făcut rapid instractajul, și ne-au spus că fără poker, distracţii sau bancuri că altfel toată lumea zboară în frunte cu mine! Ne-a ameninţat comandantul. Numai să sufle careva şi o să vă blestemaţi zilele” a povestit comandorul în rezervă Marcel Smoleanu, vicepreşedinte A.R.P.I.A. filiala Buzău şi redactor la revista Aripi Buzoiene, potrivit Libertatea.ro.

Secretul era absolut, iar nimeni nu a avut curajul să încalce consemnul dat de Securitatea lui Ceaușescu despre stagiul militar al lui Nicușor. Abia acum s-a aflat cum stabilimentul aerian s-a transformat într-un cuibușor de nebunii.

“El venise să facă şi armata, dar era interesat mai mult să-şi ia brevet de zbor pentru avionul primit cadou. Cu toate astea ţinea la micile distracţii. Avea două maşini: un Audi şi un Renault cu care pleca glonţ, când avea chef, la Bucureşti. De multe ori venea însoţit de prieteni şi femei extrem de cochete. Veneau maşini speciale care îl aprovizionau cu lăzi de băutură, jucau poker şi trăgeau chefuri până la ziuă”, îşi mai aminteşte Marcel Smoleanu, potrivit sursei citate.

Nicu Ceaușescu nu se comporta cu superioritate

Chiar dacă au trecut atâția ani, foștii piloți care l-au avut coleg au spus că acesta nu s-a comportat niciodată cu superioritate, ci dimpotrivă, le-a făcut aviatorilor mici favoruri.

Deoarece Nicușor locuia la etajul unu într-un apartament cu trei camere situat deasupra grupului din Buzăy, piloții au putut să ceară câte ceva de la vecinul pricopsit.

”Noi stăteam la parter şi dimineaţa şi seara ne întâlneam pe scări. Saluta, zâmbea şi ne întreba ce mai facem. Într-o seară, când jucam table, am rămas fără ţigări şi eram cu toţii supăraţi că nu avem de unde să cumpărăm. Atunci a venit unul cu ideea să punem pariu, cine are curaj să-i ceară lui Tovarăşu… şi m-am dus eu. M-a invitat înăuntru, dar n-am intrat că ar fi trebuit după aia să dau notă explicativă la Securitate. A zâmbit şi m-a întrebat de care vrem? Kent sau Marlboro? Am spus că vreau Snagov, dar mi-a dat Kent. Am vrut să iau trei ţigări, pentru fiecare dintre noi câte una, dar el ne-a dat două pachete”, a mai spus comandorul Marcel Smoleanu.
Cât a făcut armata printre piloți, Nicu Ceaușescu s-a legat afectiv de mai mulți aviatori ce erau pasionați de tenis. Cu unii concura, iar altora le făcea cadouri scumpe care constau în echipamente aduse din străinătate, mai ales dacă spuneau bancuri politice.

Chiar și cei care aveau probleme cu șefii găseau înțelegere la prietenul foarte puternic. Comandanții executau ordinele fără să comenteze prea mult.

“Odată, un maior poreclit “Nebunica” n-a mai venit la antrenament după ce fusese prins că a jucat poker cu alţi colegi. Nicu l-a întrebat la popotă ce-a păţit şi când a aflat i-a cerut comandantului lista neagră cu toţi care urmau să fie sancţionaţi. I-a spus răspicat că nu s-a întâmplat nimic şi să uite pentru toteauna episodul ăla”, a mai precizat comandorul Marcel Smoleanu.

Nicu Ceaușescu a făcut stagiul militar pe un avion IAR cu elice, deoarece suferea de o afecțiune cardiacă ce nu-i permitea să zboare cu avionul cu reacție. Chiar dacă toți piloții deveneau șefi de promoție după trei ani de stagiu, Nicu Ceaușescu a devenit în numai șase luni.

”La 40 de ani după această întâmplare, pe plăcuţa memorială cu şefii de promoţii încă este trecut numele lui Nicuşor. După revoluţie l-au şters, apoi l-au scris din nou pentru că nimeni nu poate să mai retragă această distincţie. E un fapt consumat şi nu există nicio cutumă care să-i retragă titlul”, a dezvăluit comandorul în rezervă.

De asemenea, foștii colegi ai lui Nicușor, trecuți de 70 de ani își mai amintesc cum prințișorul venea dimineața la raport îmbrăcat într-o uniformă impecabilă, iar singurele vizite părintești le primea doar dinspre mamă, tatăl neavând timp pentru deplasările la Buzău.

Digisport.ro
Un milionar român la Paris: ”Bă, ce sărac e ăsta, vai mama lui”. Ce obișnuiește să facă în Capitală: ”E mult mai ieftin”
Stirile PROTV
Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Obligația pentru toți șoferii. Ce trebuie să facă înainte de a urca la volan
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Show-ul grotesc al proxenetului român care a fost condamnat în Marea Britanie. Bărbatul s-a filmat în timp ce arunca cu banii
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea! Ce spune artistul: „Suportă cu greu, săraca”
Click.ro
Corespondență din Ungaria după ce Dunărea s-a revărsat. Satul acoperit de ape, în care localnicii au înlocuit mașinile cu bărcile
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Ți-ai pierdut telefonul? Acum îl poți depista și offline. Ce pași trebuie să urmezi
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Putin a dat ordin. Anunțul cel mai așteptat pe planetă. Rusia a renunțat
Capital.ro
La 10 ani după separare, Diana Dumitrescu a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Ducu Ion. A avut Adela Popescu vreo legătură?
Avantaje
ANUNȚ privind ADEVERINȚELE! TOȚI SENIORII sunt VIZAȚI
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro