Încă din data de 15 iunie am intrat în Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel ( 15 iunie – 28 iunie ), astfel că o rețetă de post este numai binevenită. Îți propunem să încerci în aceste zile savuroasa iahnie de fasole de post, simplă și rapidă.
Iahnia de fasole este o mâncare tradițional românească, care se servește cel mai des în zilele de post. Iată modul de preparare al acestei rețete.
Se alege fasolea, se spală în câteva ape, iar apoi se lasă de seara până dimineața ca să se înmoaie. Dimineața se scoate și se pune să fiarbă în 2-3 ape, pentru ca toate toxinele să se elimine. După ce a fiert, iar bobul este moale, dar întreg, se pune la scurs într-o sită.
În tot acest timp, se taie ceapa solzișori, usturoiul se pisează și se pun să se călească într-o cratiță cu ulei. Atuni când ceapa devine sticloasă, se adaugă fasolea și puțină apă.
Separat, se pregătește și pasta de roșii cu sare, piper, cimbru și boia, iar dacă pasta este prea groasă, se adaugă puțină apă călduță și se toarnă peste fasole. Se mai adaugă și o foaie de dafin și se lasă să scadă, la foc potrivit, în cuptor. Iahnia de fasole se servește cu murături și se ornează cu pătrunjel verde.
Acest post era cunoscut în trecut era cunoscut și sub numele de Postul Cincizecimii, datorită darurilor Sfântului Duh, care s-au pogorăt peste cei doi Sfinți Apostoli. De asemenea, în Constituțiile Apostolice se menționează prima dată despre acest post ca datând din secolul al IV lea și era ținut la început exclusiv în cercurile monahale, ca mai apoi să se extindă și la credincioșii de rând. În această perioadă există multe tradiții și obiceiuri legate de postul Sfinților Pentru și Pavel, sau Postul Sâmpetrului, așa cum i se mai spunea.