23 apr. 2019 | 16:26

Ce este sindromul „smombie” și de ce este considerat periculos

Știri generale
Ce este sindromul
Sursa foto: Johnny Silvercloud / Flickr

În era tehnologiei, a apărut un nou termen despre care experții susțin că este asociat unui fenomen periculos. El se numește „smombie” și afectează extrem de multe persoane.

Cu capul în nori, traversând strada din inerție, cu căștile pe urechi și cu ochii în telefon. Așa sunt surprinși majoritatea oamenilor pe stradă, în metrou sau în drum spre serviciu, la primele ore. Și ne e vorba doar de persoanele care merg pe jos.

Cu ochii în telefon stau de multe ori și cei care conduc o mașină sau merg cu bicicleta. Specialiștii cred că e un fenomen foarte periculos. Germanii i-au găsit și un nume: persoanele care nu se dezlipesc de telefon nici când merg pe stradă sunt numiți „smombies”, un termen derivat din „smartphone” si „zombie”, potrivit DW.

De ce este fenomenul „smombie” considerat periculos

În aproximativ 60% dintre accidentele produse în Germania sunt implicați pietoni și bicicliști, potrivit datelor clubului auto ACE. În același timp, numărul utilizatorilor de smartphone a crescut, de asemenea, ca peste tot – de altfel, de la 8,4 milioane în 2010 la aproape 50 de milioane în 2017.

Numărul accidentelor rutiere a crescut în Germania ajungând, anual, la peste 2,5 milioane de astfel de incidente.

Nu e clar, însă, câte astfel de accidente sunt cauzate de oameni care sunt distrași de telefonul mobil, dar riscurile sunt evidente. În multe cazuri, specialiștii bănuiesc că de vină pentru producerea unui accident este exact atenția concentrată în ecran, nu la drum sau la locul în care persoana traversează.

Un studiu care analizează viața din marile orașe ale Europei arată că aproximativ două din zece persoane care se plimbă pe stradă stau cu ochii în telefon.

Pentru a preveni accidentele produse din această cauză, ACE a derulat în Germania o campanie denumită „Lasă telefonul deoparte când ești în trafic”. Semnale de alarmă privind răspândirea acestui fenomen periculos au ajuns la cetățenii din 300 de orașe.

Aceștia au fost sfătuiți să fie atenți când traversează, să nu stea cu ochii în telefon și să piardă culoarea verde a semaforului sau să fie atenți atunci când le sosește autobuzul sau tramvaiul în stație.

Parteneri
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să treacă în neființă
Redactia.ro
Ce puneau străbunii în piure, ca să iasă alb, pufos și savuros. Rețeta clasică din anul 1966
Click.ro
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu Rusia
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Băieții cei mari au făcut 'fortăreață' în jurul tatălui lor. Cum l-au onorat pe Silviu Prigoană în ultimul lui drum spre casă
Unica.ro
Preț uluitor la cartofii prăjiți. Cât costă la restaurant
EVZ.ro
Fiica lui Ioan Crișan, acuzată că ar fi plănuit asasinarea tatălui ei, și cei doi complici au fost arestați preventiv. Cum a motivat instanța decizia, după ce în octombrie toți trei au fost eliberați
Spynews
Se modifică buletinele. Cărți de identitate noi pentru toți românii peste 14 ani
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
Pensiile vor fi ÎNGHEȚATE în 2025! S-a aflat ADEVĂRUL!
Mediaflux
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro