Deputații vor lua o hotărâre privind impozitarea pensiilor speciale, după ce plenul Camerei Deputaților a decis retrimiterea mai multor proiecte privind acest subiect la Comisia de buget pentru raport și votarea acestuia în cursul ședinței de miercuri dimineață. Ideea aparține fostului ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, care s-a exprimat public în repetate rânduri pentru această soluție legislativă. Impozitarea drastică a pensiilor intră la vot final și are șanse să fie adoptată.
Liderii partidelor parlamentare au convenit suplimentarea ordinii de zi cu impozitarea pensiilor speciale. Comisia de buget din Camera Deputaților a adoptat un amendament prin care se va aplica un impozit de 10% pentru pensiile speciale care depășesc 2.000 de lei și 85% pentru pensiile speciale mai mari de 7.000 de lei. Taxarea se aplică doar pentru suma care depășește plafonul de 2.000 de lei și pe cel de 7.000 de lei.
De menționat este că impozitarea nu se aplică parlamentarilor, dat fiind că în cazul lor legea trebuie să fie votată în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Votul pentru impozitarea pensiilor aleșilor urmează să fie dat mâine.
Militarii și polițiștii nu vor fi excepție de la regulă, chiar dacă în proiectul PNL se prevedea scutirea celor două categorii de la plata impozitului pentru pensia încasată.
A început la inițiativa legislativă depusă de senatorul PSD, Liviu Pop, dar USR și PNL au depus și ele proiecte privind impozitarea pensiilor speciale. Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a vorbit despre o ”impozitare drastică a pensiilor speciale”, în vreme ce reprezentanții USR, PMP și UDMR au anunțat că vor vota impozitarea acestor venituri.
„Dacă există voință politică, vom vota orice proiect, ca să terminăm cu această șaradă”, a afirmat liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Florin Roman.