Un nou proiect de lege a fost aprobat în ceea ce privește regulile în traficul rutier. Astfel, senatorii s-au pus de acord că radarul mobil de tip pistol este legal, așa cum se stabilise inițial, dar acesta nu poate fi folosit la o distanță mai mare de 10 metri. De remarcat că proiectul adoptat de Parlament anul trecut a fost întors la Curtea Constituțională de președintele Iohannis care a precizat că legea are anumite neclarități.
Atenție, șoferi! Nu sunt numai vești bune – senatorii au scos din proiect prevederea prin care orice tip de radar trebuie presemnalizat, ceea ce înseamnă că dacă intră în vigoare legea, polițiștii pot sta „la pândă” oriunde.
Profit.ro scrie că șeful statului nu a fost de acord nici cu noile prevederi privind achitarea amenzilor la jumătate în termen de 15 zile, ceea ce ar reduce în mod semnificativ încasările la buget. Iohannis le-a mai atras atenția senatorilor asupra măsurilor luate până în acest moment, unele care nu conduc la creșterea siguranței pe drumurile publice. Curtea Constituțională a admis o parte din sesizarea șefului statului și a declarat proiectul neconstituțional.
Proiectul de lege a fost unul aprig dezbătut încă de la început. Senatorii au vrut să-l respingă în totalitate, dar au decis până la urmă ca raportul initial în care avizul era negativ să fie retrimis pentru dezbatere comisiilor de specialitate. Interesant este că la votul final, desi legea a avut parte de o majoritate covârșitoare, reprezentanții MAI au arătat că Executivul lui Viorica Dăncilă nu susține proiectul.
Trebuie spus că modificările adoptate anul trecut de Parlament ar fi obligat Poliția să presemnalizeze fiecare obiectiv radar prin panouri de atenționare. În noua lege, radarele tip pistol nu pot fi utilizate decât pe mașini care prezintă însemnele Poliției.
„Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile și însemnele distinctive, de către polițiști care nu poartă uniforme,cu înscrisuri și însemne distinctive”, se arată în proiectul de lege.
Întreaga discuție a plecat după ce mai mulți agenți de poliție s-au plans că sunt constrânși pe linie ierarhică „să «colecteze», în termene bine definite, săptămânal sau lunar, așa numitele «norme de amenzi»”, ceea ce ar fi dus la instalarea pistoalelor tip radar și pe alte mașini, nu doar pe cele ale Poliției. În cele din urmă, proiectul va fi transmis spre dezbatere și vot final Camerei Deputaților.