Vin vești proaste pentru românii cu popriri. Acestea se vor reactiva odată cu ridicarea stării de alertă, dar ANAF are, totuși, și vești bune. Odată cu ridicarea stării de alertă va fi implementat și un sistem online.
Așadar, popririle pentru diverse datorii fiscale vor fi reluate începând cu 14 iunie, după ridicarea stării de alertă. În același timp, va deveni funcțional și sistemul e-Popriri, care le va permite oamenilor să petreacă mai puțin timp înghesuiți la cozi pentru ghișee, putând rezolva problemele lor în mediul online.
Cu ajutorul sistemului e-Popriri, va fi facilitată o înființare și o ridicare mai rapidă a popririlor bancare, dar și reținerea din conturi fix a sumelor datorate, fără a se mai întâmpina situații în care sunt depășite sumele trecute în titlurile executorii.
„Astfel, ulterior termenului de 30 de zile de la încetarea stării de urgență, măsurile de executare silită prin poprire vor începe sau se vor continua conform dispozițiilor legale în vigoare, aplicându-se în mod corespunzător prevederile Ordinului Ministrului Finanțelor Publice 1.665/2020 (ordinul care reglementează sistemul e-Popriri – n. red.)”, a precizat Serviciul de comunicare, relații publice și mass media al ANAF.
„Ținând cont de cele de mai sus, menționăm că implementarea sistemului informatic e-Popriri se va realiza după împlinirea termenului de 30 de zile de la încetarea stării de urgență”, au mai transmis reprezentanții Fiscului.
Pandemia de coronavirus a amânat lansarea sistemului e-Popriri. La data la care aceasta trebuia să devină funcțională, România era deja în stare de urgență.
Aplicația e-Popriri va automatiza înființarea și ridicarea popririlor bancare, astfel încât popririle să se instituie și să se ridice în timp real, dar și să se evite situațiile în care din conturi sunt reținute sume mai mari decât cele ce trebuie recuperate.