Rețeta de socată cu lămâie este băutura dulce-acrișoară, cu aromă puternică de soc, ușor acidulată și foarte bună la gust. Băutura este și extrem de sănătoasă, fiind numai potrivită pentru cei care au probleme digestive.
Socata este băutura copilăriei și nu există primăvară fără această băutură minunată. Iată ingredientele și modul de preparare al rețetei de socată cu lămâie.
Pentru o socată perfectă, trebuie să alegeți florile mari, înflorite. Cel mai bine este să le culegeți după ploaie sau după rouă. Se poaate pune cât zahăr doriți, în funcție de preferințe. Socata trebuie să stea la soare sau măcar la temperatura camerei. După 3-4 zile, aceasta va începe să se aciduleze și se poate ține până la zece zile. De asemenea, este foarte important să amestecați socata cu lămâie și să folosiți un borcan de sticlă. Se poate pune și puțină drojdie la această rețetă, pentru a fermenta mai ușor, respectiv cinci grame la 5 litri de apă. Socata se strecoară și se pune în sticle la frigider.
Se toarnă zahărul într-o carafă, iar peste zahăr se pune apă. Amestecăm ușor ca să se dizolve zahărul. Într-un borcan de cinci litri, se pun florile de soc, care se scufundă înainte în puțină apă, pentru a nu avea praf. Punem cam 7-8 bucăți de flori de soc, peste soc punem amestecul de zahăr și apă, punem apoi și apoi zeama de lămâie, feliile de lămâie și se umple apoi cu apă rece sticla. Se amestecă totul foarte bine. Opțional, puteți pune și cinci grame de drojdie pentru a grăbi fermentarea. Se acoperă sticla cu un bol de sticlă și se va lăsa socata la temperatura camerei, cel mai bine la soare, timp de 2-3 zile. Se strecoară și se servește rece.