10 apr. 2019 | 16:48

A apărut prima fotografie cu o gaură neagră din Univers. De ce i se spune „monstrul”

Știri generale
A apărut prima fotografie cu o gaură neagră din Univers. De ce i se spune

Cercetătorii de la Event Horizon Telescope au făcut publică prima fotografie făcută vreodată unei găuri negre din Univers.

O echipă formată din peste 200 de oameni de știință din toate colțurile lumii a făcut publică prima fotografie a unei găuri negre. Aceasta e localizată într-o galaxie denumită M87 și reprezentă un pas uriaș făcut în știință.

Gaura neagră e localizată la 500 de milioane de trilioane de kilometri de pământ. S-a reușit fotografierea ei cu ajutorul a opt telescoape, care au folosit o tehnică specială. Gaura neagră are un diametru de 40 de miliarde de kilometri și este de trei milioane de ori mai mare decât Pământul, adică mult mai mare decât întreg sistemul solar. E motivul pentru care a fost denumită „monstrul”.

Gaura neagră, una dintre cele mai mari din Univers

Gaura neagră fotografiată de cercetători este uriașă. În imagine se vede orizontul ei, care arată ca un inel de foc. De fapt, efectul e creat de gazul supraîncălzit care e absorbit de gaura neagră.

Lumina redată de acest fenomen este mai puternic decât cea redată de miliarde de alte stele la un loc. Este și motivul pentru care cercetătorii au reușit să o fotografieze, deși se află la o distanță uriașă față de Terra.

Punctul negru din mijlocul fotografiei este, de fapt, centrul puterii gravitaționale, care este atât de mare încât nici măcar lumina nu poate scăpa.

Ce sunt găurile negre și de ce sunt ele studiate

O gaură neagră ste o regiune în spațiu-timp cu o forță gravitațională uriașă, care absoarbe tot în jurul ei. Nici măcar particulele și lumina nu pot scăpa. Teoria relativității arată că o masă suficient de compactă poate deforma spațiul și timpul astfel încât să formeze o gaură neagră.

Limitele unei astfel de regiuni din care nimic nu poate scăpa este numită orizontul evenimentelor. Chiar dacă orizontul evenimentelor are un efect enorm asupra sorții și circumstanțele unui obiect care trece prin aceasta, nicio caracteristică aparentă nu poate fi observată. În multe moduri, o gaură neagră se comportă ca un corp negru ideal, deoarece nu reflectă lumină deloc.

Mai mult, teoria câmpului cuantic în spațiu-timp curbat prezice un orizont al evenimentelor invers proporțional masei acestuia. Temperatura este de ordinul miliardelor de grade Celsius în cazul găurilor negre de masă stelară, făcându-le imposibil de observat.

Parteneri
Cine este soția lui Mihai Gâdea. Agatha Kundri este discretă în ceea ce privește viața sa
Redactia.ro
Povestea de dragoste care a declanşat „scandalul secolului XX” la Hollywood. Ingrid Bergman și-a părăsit familia pentru Roberto Rossellini
Click.ro
Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum s-a afișat fiica Ralucăi Moianu cu soțul ei. Mara a uimit pe toată lumea când a anunțat că e gravidă la 19 ani, cu un bărbat mai în vârstă
Unica.ro
Vremuri de coșmar pentru români. Sărăcia bate la ușă
EVZ.ro
Ce beneficii pentru sănătate are laptele de bivoliță. De ce ar trebui să îl consumi mai des 
Spynews
Călin Georgescu a promis! Anunț pentru toți românii: Vă garantez că...
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
RUSIA AMENINȚĂ DIRECT MOLDOVA! PERICOLUL este URIAȘ
Mediaflux
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
Spynews.ro
Doi concurenți au ajuns la eliminare, la Chefi la cuțite. Cine a fost salvat cu amuleta și cine a ieșit
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro