Lovitură pentru Mihai Gâdea. Emisiunea sa, ”Sinteza zilei”, de la Antena 3, a intrat în vizorul CNA după ediția în care a discutat despre infractori romi intrați în țară, în perioada pandemiei. Membrii forului audiovizual s-au contrat pe marginea subiectului.
Mihai Gâdea este directorul postului de televiziune Antena 3 din 14 mai 2010, după ce în prealabil a condus Antena 2. Moderează ”Sinteza zilei” de mulți ani, emisiune care stă pe butuci în prezent. Cauza: o ediție în care a prezentat, printre altele, informații ”pe surse” despre ”clanurile de romi” întoarse în România în timpul pandemiei. Una dintre informații susținea că ”dintr-o medie de 1.000 de cetățeni intrați zilnic în țară, 800 erau romi”, conform paginademedia.ro.
Subiectul a întețit spiritele în ședința CNA. Radu Herjeu și Radu Călin Cristea au avut păreri opuse. Schimbul de replici dintre cei doi membri CNA a culminat cu replica lui Herjeu către Cristea: „Te folosești de poziția de membru CNA ca să aperi antenele, de câte ori ai ocazia”.
Cristea: „Avem obligația să credem un jurnalist care invocă o anumită sursă. Nu cred că e vorba nici de discriminare în materialele de față. Dacă vi se pare că la Baia Mare nu s-au răfuit două benzi de romi, atunci pe ce lume ne aflăm?
Hai să fim cinstiți, cine iese cu topoare? Nu face nimeni generalități. Buba nu e la Gâdea, ci la interpretarea noastră care una abuzivă și puțin ridicolă”.
Herjeu: „Este o informație neverificată. Induce ideea că stă cineva la graniță și numără după etnie. Eu sunt foarte curios să știu cine și cum a stabilit că din 1.000 de cetățeni la graniță, 800 erau romi. Cine a identificat romii și i-a trecut pe hârtiuță? Induce ideea că la graniță este un om care notează pe hârtiuță care sunt romi și care nu.
Eu dacă aș fi primit o astfel de informație, m-aș fi interesat dacă e posibil ca cineva să stea cu pixul în mână și să trieze romii. Gâdea aruncă cu seninătate aceste cifre fără să se întrebe o secundă ce-i cu ele”.
Art. 64 – (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.