România a aderat la NATO pe 29 martie 2004. Bucureștiul marchează, în aceste zile, 15 ani de la acel moment.
Parlamentul marchează, marți, 15 ani de la aderarea la Alianța Nord-Atlantică printr-o ședință solemnă. Va avea loc un plen comun al Camerei Deputaților și Senatului, la care vor participa președintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă și oficiali din diplomație.
Parlamentul va adopta, simbolic, și o declarație pe această temă.
Aderarea României la NATO e catalogată de experți drept una dintre cele mai mari reușite de politică externă, din ultimii aproape 30 de ani.
După Revoluţie, România a dat semne că vrea să se îndrepte către NATO. Au fost inițiate relații diplomatice încă din 1990. În 1993, preşedintele Ion Iliescu transmitea oficial Secretarulului general dorinţa României de a adera.
După un prim eșec în 1997, România a aderat la NATO pe 29 martie 2004.
La 18 februarie 2004, plenul reunit a adoptat în unanimitate proiectul de lege privind aderarea României la NATO. Două săptămâni mai târziu, legea a fost publicată în Monitorul Oficial. Ministerul Afacerilor Externe a pregătit instrumentul de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord, documentul fiind semnat de preşedintele Ion Iliescu la data de 4 martie, iar ulterior, în cadrul unei ceremonii solemne a fost depus de premierul Adrian Năstase la depozitarul Tratatului – Guvernul Statelor Unite ale Americii – la data de 29 martie 2004, potrivit Agerpres.
Momentul solemn de ridicare a drapelelor noilor state membre a avut loc la 2 aprilie 2004 la Bruxelles. Pentru a marca momentul, a fost adoptat la acea vreme un proiect de lege privind ziua NATO în România. Aceasta este celebrată și acum, anual, în prima duminică a lunii aprilie.
În misiunile NATO, România contribuie, în prezent, cu 887 de militari români. Ei sunt detașați în Kosovo, Afghanistan, Polonia și pe lângă structurile Alianței.
După atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, România, ca aliat NATO, a luat parte activ la lupta împotriva terorismului internaţional.
Au fost puse atunci la dispoziție toate mijloacele, inclusiv cele militare. Soldații români au participat la acțiuni în teatrele de operațiuni.